Hör Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare ge råd inför skolstarten Foto: Barbro Sellin, SVT

Smittskyddsläkaren inför skolstarten: ”Uppenbar risk att smittspridningen drar igång igen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommaren öppnar nu skolorna igen, och även gymnasieelever som studerat hemifrån sedan mitten av mars får nu återvända. Men för att minska risken för smittspridning bör skolorna anpassa verksamheten, menar Region Västernorrlands biträdande smittskyddsläkare Maria Tempé.

Skolstarten kommer sannolikt innebära att smittspridningen tar fart igen. Både skolväsendet och enskilda måste anpassa sig.

– Det är viktigt att man stannar hemma om man är förkyld eller har sjukdomssymptom och att man testar sig om man har symptom som kan tala för covid-19, säger Maria Tempé, smittskyddsläkare.

Coronaviruset i Västernorrland

De grundläggande uppmaningarna kvarstår. För att bidra till hålla nere smittspridningen i samhället bör man följa de allmänna råden om att tvätta händerna noggrant och hålla avstånd. När man hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindras smittan från att att spridas i omgivningen.

I klippet ovan berättar biträdande smittskyddsläkare Maria Tempé mer om läget inför skolstarten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet