Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Regionfullmäktige i Västernorrland halveras även under hösten

Publicerad
På grund av coronaviruset kommer regionfullmäktige även under hösten att halvera antalet ledamöter.

Det går idag inte att genomföra regionens fullmäktigemöten på distans. I april togs därför beslut om frivillig kvittning, där partierna enades om att reducera antalet ledamöter. På grund av smittoläget ser nu detta förfarande ut att fortsätta.

-Vi behöver göra det som är möjligt för att minska smittspridningen i hela länet, och för oss omfattar det både antalet personer som träffas och att så långt det går skydda riskgrupper, säger Jan Olov Häggström (S), regionfullmäktiges ordförande.

”Inte optimalt”

Halveringen är ännu bara ett förslag men presidiet (fullmäktiges tre ordföranden) har redan nu diskuterat hur de bedömer läget.

-Vi är eniga om att det är nödvändigt att fortsätta med minskat antal ledamöter. Efter mötet i september kan en ny bedömning göras för sammanträdet i oktober. Det är inte optimalt, men det är den kloka kompromissen, säger Kjell Bergkvist (C) andre vice ordförande regionfullmäktige.  

Kortare tal

Enligt presidiet har alla partier gemensamt ansträngt sig för att kunna hitta balansen mellan att fortsätta ha regionfullmäktigemöten och att ha en så trygg miljö som möjligt. Inte bara genom att minska antalet ledamöter utan också genom att korta talartider och minska antalet replikskiften. 

-Jag tror vi alla längtar efter att få återgå till normalläget i fullmäktige, men nu gäller det att hålla i och hålla ut. Vi behöver hjälpas åt för att fortsätta hålla nere riskerna för smittspridning, säger Rodney Engström (M) förste vice ordförande regionfullmäktige i ett pressmeddelande. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet