Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster förklarar hur förbundet resonerat Foto: Ridsportförbundet, SVT

Ridsportförbundet om avstängningen: ”Vi ska inte tala illa om andra”

Uppdaterad
Publicerad

Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster säger att han välkomnar det engagemang som fallet med dressyrdomaren My Jeppson Lindkvist väckt i ridsporten. Men han är också tydlig med var förbundet står i bedömningen av hennes agerande på nätet.

– Vi ska inte tala illa om andra utan grund, säger han.

Det är ridsportförbundets juridiska utskott som beslutat att återkalla domarauktorisationen för My Jeppsson Lindkvist sedan hon namngett flera personer i en diskussionstråd på nätet som handlade om sexuella övergrepp inom ridsporten.

Hur man kom fram till längden på straffet uttalar sig inte förbundets ordförande om, inte heller på om Mys inlägg saknar grund.

– Det är en bedömning som juridiska utskottet gjort. Det är ju ett pågående ärende också, säger Ulf Brömster.

Enigt utskott bakom beslut

Vi har varit i kontakt med ordföranden i utskottet, Carl-G Leissner, som inte vill uttala sig i nuläget.

Men i juridiska utskottets beslut framgår att ledamöterna varit eniga i beslutet om avstängning. Men det går inte att utläsa hur man kom fram till straffets längd.

Däremot framgår att ledamöterna anser att Jeppsson pekat ut flera personer för synnerligen klandervärt beteende och att hon använt kränkande begrepp. Och hon uppfattas därmed inte som ett föredöme vad gäller etik och moral.

Beslutet överklagat

När ridsportförbundet först beslutade att stänga av My Jeppsson Lindkvist i 18 månader gick beslutet inte att överklaga. Sedan ändrade sig förbundet och frågan ska nu avgöras i idrottens ”Högsta domstol”, riksidrottsnämnden.

Förespråkar öppenhet

Ulf Brömster vill inte gå in i detalj i ärendet men har svårt att förstå de som menar att beslutet signalerar att det skulle finnas en tystnadskultur inom sporten.

– Vi uppmanar till att man ska ha en öppen kultur.

Är kulturen öppen?

 – Det vet vi ju inte. Det måste ju allihopa vara med och bedöma, säger Ulf Brömster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.