Under torsdagseftermiddagen samlades kommunerna och länsstyrelsen till ett krismöte om läget. I Härnösand har det fallit mest snö i hela landet och i Sundsvall är snödjupet det största på 52 år och nu höjs beredskapen.
– Vi ser en förhöjd risk för en svår vårflod i hela länet. Samtliga kommuner har mer snö än vanligt men vid kusten är det mycket stora mängder. Det här riskerar att skapa en besvärlig snösmältning i hela länet, säger Martin Neldén som är beredskapshandläggare vid Länsstyrelsen.
Hela länet
Helt avgörande är temperaturerna. Värme och blåst kan snabbt skapa en dramatisk situation.
– Men som det ser ut just nu kommer det inte att hända så mycket under de tio närmaste dagarna. Det verkar bli kalla temperaturer och måttlig avsmältning, säger Neldén.
Sundsvalls kommun har höjt beredskapen. Räddningstjänsten och kommunledningen följer utvecklingen dag för dag eftersom centrala Sundsvall befinner sig i ett utsatt läge.
Vädret avgör
Beräkningar som gjorts av kommunen visar att det finns motsvarande 290 liter vatten per kvadratmeter i terrängen. En betydande del av det vattnet har bara en väg ut i havet och det är via Selångersån som går rakt genom centrala stan.
Beräkningar som gjordes för en vecka sedan visar att 121 miljoner kubikmeter ska passera via Selångersån de närmaste veckorna.
– Risken är att allt kommer på en gång och då blir det riktigt svårt, men får vi en lugn snösmältning med kalla nätter kan det bli hur lugnt som helst, säger Jan Hellman vid kommunens plankontor.
Selångersån oroar
Sammantaget innebär det att kommunen förbereder sig för ett ”värsta” scenario. I Selångersån förbereder sig räddningstjänsten särskilt för att snösmältningen kan dra med sig bråte och skapa isproppar som i sin tur kan sätta väg- och gångbroar i fara.
– Om vi hamnar i skarpt läge kommer samhällsviktiga funktioner att prioriteras, säger Hellman.