Sam anmälde pedofilerna efter att först ha skrivit om dem på nätforumet Flashback.

Stödet på sociala medier fick ”Sam” att anmäla pedofilerna

Uppdaterad
Publicerad

”Sam” skrev ett rop på hjälp i sociala medier. Tack vare det stöd han fick på ett nätforum orkade han anmäla och de två bröderna, från en ort i Sollefteå kommun, dömdes senare för över tusen grova våldtäkter mot barn.

En av de som utsattes som barn är ”Sam” från Skåne. Han hade kommit till den punkt där han kände att han måste göra någonting. Han visste bara inte vad eller hur.

– Jag kände att jag inte kunde vända mig till någon anhörig eller någon vän, säger ”Sam” som valde att skriva ett inlägg på Flashback.

Bröderna och barnvåldtäkterna

”Mina vänner är pedofiler, hjälp!” Sam beskrev sig vara en ung tjej som blivit sexuellt utnyttjad av bröderna och att de visat porrfilmer med små flickor som gråter och blir våldtagna.

Hårda ord

Reaktionerna på hans inlägg kom omedelbart.

”Hur fan kan du försvara sådana svin! Tänk på alla som blivit och kommer bli utsatta för deras hemskheter. Fy skäms!”

Det var hårda ord, men idag är ”Sam” tacksam för engagemanget.

– Jag tror att jag fick det som jag behövde för att kunna gå vidare. Jag fick bekräftelse på att det som skedde var fel, väldigt, väldigt fel.

Bröderna greps

Det stöd han fick hjälpte honom att polisanmäla. Det innebar att han, tillsammans med ytterligare fyra av brödernas offer, kunde vittna under rättegången.

Tack vare ”Sam” kunde bröderna gripas och i december förra året dömdes de till långa fängelsestraff. Han hoppas att fler utsatta ska få mod att berätta.

– Flashback ska ha mycket cred faktiskt. Det var där jag fick stöd när ingen annan hjälpte mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bröderna och barnvåldtäkterna

Mer i ämnet