För Frank Olofsson, flygplatschef på Sundsvall-Timrå Airport kommer SAS besked inte som en överraskning. Foto: SVT

SAS pausar flygtrafiken på Sundsvall-Timrå Airport: ”Går back under pandemin”

Uppdaterad
Publicerad

SAS slutar flyga från Sundsvall-Timrå Airport från och med 29 januari. Beslutet tas efter en trend av vikande siffror på antalet bokningar i följd av den ökande smittan av covid-19.

– Det är alltid tråkigt när det blir så här, jag är inte den enda som är less på pandemin, säger Frank Olofsson, flygplatschef på Sundsvall-Timrå Airport.

Beskedet från SAS kom under torsdagen och kom inte som en chock för flygplatschefen Frank Olofsson.

– Vi har haft diskussioner med SAS de senaste veckorna. De har redan före jul sett vikande siffror på antalet bokningar under början av 2022, säger han.

Covid-läget påverkar

SAS drar ner på flygningar på många sträckor runt om i landet och i Sundsvall-Timrå stänger man ner trafiken helt. Beslutet är taget efter de nya restriktionerna och enligt Frank Olofsson är beslutet endast baserad på den ökande covidsmittan.

– Man tar till sig restriktionerna och ser även till att man inte ger sig ut och reser i onödan, men självklart finns det en kommersiell bakgrund till beslutet då de på grund av pandemin går back på flygningar, säger han.

I nuläget har SAS valt att stoppa flygningar från flygplatsen från 29 januari till 12 mars – men det kan komma att ändras.

– Släpps restriktionerna tidigare kommer de att starta upp tidigare. Vi hade jättefina siffror under hösten som covid har tagit stopp på, säger Frank Olofsson.

Ekonomin och arbetare påverkas

Flygstoppet kommer att påverka flygplatsen ekonomiskt och även de anställda drabbas.

– Ekonomiskt kommer det självklart att påverka oss, men det är oklart hur mycket. Vi gör allt vi kan för att hålla i ekonomin. Arbetarna på flygplatsen kommer behöva ta sig an andra arbetsuppgifter och vi har pausat vår rekrytering av vikarier, säger Frank Olofsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer