Politiker tar time out efter SD-bråket

Uppdaterad
Publicerad

Borttappade kvitton och antydningar om fusk blev för mycket för SD-politikern Roland Persson, 72. Nu tar han time out från sina politiska uppdrag i Sundsvalls kommun.

Bråket handlar om 4 000 kronor och ett antal borttappade kvitton. Vid partiets årsmöte i Sundsvall i lördags uppgav revisorn att det saknades underlag för ”betydande” belopp i bokföringen. Pengarna ska enligt revisionsberättelsen ha betalats ut till en tidigare ordförande och en avgående styrelseledamot.

Bortslarvade kvitton

Enligt Roland Persson är det hans reseräkningar det handlar om, men han uppger att han lämnat in sina kvitton som sedan slarvats bort.

– Jag är en lojal partimedlem som på intet sätt är kritisk mot partiet men jag vill inte utpekas som fifflare. Om någon ringt och frågat hade det löst sig och jag har nu tagit nya kopior på mina reseräkningar och redovisat mina utgifter på nytt. Allt är utrett i detalj, säger han till SVT Västernorrland.

Kritisk men lojal

Roland Persson som också drabbats av sjukdom tar nu time-out från sitt politiska uppdrag i Sundsvalls kommun. Han är kritisk till vissa företeelser i partiet, säger han, men vill inte framstå som illojal.

Vem som slarvat bort hans reseräkningar vill han inte uttala sig om, men vid tidpunkten var Martin Klausen kassör i lokalavdelningen i Sundsvall som idag är partiets politiske sekreterare i Region Västernorrland. Tillsammans med riksdagsledamoten Johnny Skalin tillhör han den inre krets som anses ha byggt upp Sverigedemokraterna i Sundsvall och Västernorrland.

SVT har förgäves sökt Martin Klausen för en kommentar.

Polisanmälan

Enligt Sundsvalls Tidning som i en rad artiklar berättat om avhopp och bråk inom Sverigedemokraterna i Sundsvall har de ekonomiska bristerna i lokalavdelningen i Sundsvall polisanmälts. Under flera månader 2018 tömdes aldrig partiets postbox vilket ledde till att fakturor samlades på hög.

När SVT kontrollerar med kronofogden visar det sig att både lokalavdelningen i Sundsvall och distriktet haft flera betalningsförelägganden, varav den största på 75 750 kronor. Samtliga utom en var på tisdagen betalda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD Västernorrland

Mer i ämnet