Foto: SVT

Se bilderna från tryckeriets början

Uppdaterad
Publicerad

I 123 år har tidningen Örnsköldsviks Allehanda tryckts i stan. Nu är epoken över.

Tidningen Örnsköldsviks Nyheter grundades 1894. Värsta konkurrenten hette Örnsköldsviks Posten som grundats fyra år tidigare. Örnsköldsviks Posten kom att gå samman med tidningen Ångermanlands Nyheter och senare läggas ned 1954.

Örnsköldsviks Nyheter

Örnsköldsviks Nyheter bytte 1901 namn till Örnsköldsviks Allehanda. Kampen om läsarna i Örnsköldsvikstrakten pågick under första halvan av nittonhundratalet. Då blev tidningen ensam herre på täppan i Örnsköldsvik även om det fanns viss konkurrens från både Nya Norrland och Västernorrlands Allehanda.

Mittmedia

20-talet anställda

Från och med sista oktober 2017 trycks alltså Örnsköldsviks Allehanda i Birsta i Sundsvall. Men någon sorg över att det sista exet tryckts finns inte på arbetsplatsen med ett 20-tal anställda.

– Nä, det här har vi vetat om så länge nu att det inte är något problem, allt är förhandlat och klart sedan länge, berättar Ulf Thors som är tryckerichef i Örnsköldsvik.

123 år epok

Han berättar att oron kanske är större på Tidningstjänst där man igår fick beskedet att ÖA ska distribueras per post från och med maj nästa år. 55 personer berörs.

– Och vi kommer ju att få vara kvar i ett år till. Första december 2018 upphör även kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet sina tryckningar på orten.

Men 123 års tryckning av Örnsköldsviks Allehanda är i alla fall till ända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mittmedia

Mer i ämnet