Fem år efter stormen Ivar – nu blir det reservkraft i mobilnätet

Uppdaterad
Publicerad

Det har tagit drygt fem år och lett till blygsamma förändringar, men nu skärps kraven på mobiloperatörerna efter stormen Ivar i december 2013. Senast nästa år ska landets samtliga mobilmaster bara försedda med reservbatterier.

Det nya kravet som ska stärka beredskapen innebär att mobilmaster i tätort ska klara en timmes avbrott medan kravet på landsbygden är fyra timmar.

– Vi räknar med att de nya kraven ska klara 80 procent av elavbrotten utan att det påverkar mobiltelefonin. Det är en nivå som vi tycker är rimlig att kräva av mobiloperatörerna, säger Anna Montelius, enhetschef vid Post och telestyrelsens nätsäkerhetsavdelning.

Batterier hade inte hjälpt

Batterierna som ska vara installerade senast år 2020 hade inte hjälpt Lilly Hallin, 95, som var utan trygghetslarm i fem dagar sedan masten i Borgsjö utanför Ånge drabbades av en kortslutning för två veckor sedan.

Det hade inte heller hjälpt under stormen Ivar som fick stora konsekvenser för elförsörjningen i stora delar av Mellannorrland under natgen mot den 13 december 2013. Stormen fällde åtta miljoner kubikmeter skog, ställde 60 000 hushåll utan ström och slog ut mobilnätet i stora delar av Ångermanland, Medelpad och Jämtland.

Batterier ska säkra driften

Efter stormen beslutade Post och telestyrelsen om en skärpning av kraven på mobiloperatörerna. Fram till dess hade det varit frivilligt med reservkraft i mobilmasterna, men senast år 2020 ska det nu finnas batterier eller annan reservkraft som kan säkra driften under kortare perioder. Batterikravet har kommit till efter samråd med branschen.

Samhällets beroende av mobiltelefonin har ju ökat, varför kräver ni inte elaggregat istället för batterier?

– Vi bedömer att det skulle bli för dyrt. Vi gör en avvägning mellan kostnad och nytta och anser att dieseldrivna aggregat skulle bli för kostsamma för branschen. Det är dessutom kostnader som skulle belasta kunderna, säger Montelius.

Länsstyrelsen kritisk

Länsstyrelsen i Västernorrland var kritiska efter stormen Ivar och efterlyste då hårdare krav på mobiloperatörerna. Man var också kritiska till att operatörerna var dåliga på att informera om vilka master som slagits ut och vilka som behövde prioriteras.

Enligt Torbjörn Westman som är beredskapsdirektör i Västernorrland innebär de nya kraven en förändring till det bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.