Restaurangägare skadades i blodigt knivdrama – nu åtalas Härnösandskock

Uppdaterad
Publicerad

Ägaren till en restaurang i Härnösand knivskars svårt av kocken på restaurangen. Nu åtalas kocken för grov misshandel.

Det var på förmiddagen 10 september som ett stort polispådrag spärrade av ett område runt en restaurang i centrala Härnösand. Mitt i avspärrningarna stod restaurangens ägare med blod över hela kroppen. Han hade skurits med ett långt jack från mitten av pannan till tinningen.

Hotade spränga restaurangen

Kocken som själv hävdat att han agerat i självförsvar åtalas nu för grov misshandel och två fall av olaga hot. Enligt åklagaren Jens Göransson hotade han restaurangägaren och hans fru att han skulle döda dem och deras familj. Han hotade också att spränga restaurangen i luften.

Så här berättar restaurangägaren för SVT:

– Jag upptäckte att han saknade arbetstillstånd så jag sa åt honom att lämna tillbaka nycklarna till restaurangen och bostaden.

Hänsynslöst och rått

Det blev upprinnelsen till den grova misshandeln. Enligt åtalet gick kocken till angrepp med en kniv. Han gav dessutom restaurangägaren flera knytnävsslag och slog en tallrik i hans huvud.

Kocken, som är i 40-årsåldern, åtalas för grov misshandel. Brottet bedöms av åklagaren ha utförts med särskild hänsynslöshet och råhet, och gärningen anses ha varit livsfarlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.