Skogsväktare till motattack

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomiska intressen styr det som händer i skogen och skogsområden är i princip alltid utsatta för en avverkningsrisk men nu går bevarandeintressena till motattack med skogsväktare som övervakar skogen.

Bygger man något på sin tomt krävs det byggnadslov och hänsyn till grannarna men vill någon avverka skogen runt ditt hus finns ingen möjlighet att överklaga. Ett lummigt inbäddat hus kan plötsligt stå på ett kalhygge.

Vare sig skogen utgör omgivningen kring bebyggelse eller har höga naturvärden finns alltid risk för avverkning. Situationen har gjort att Naturskyddsföreningen rekryterat skogsväktare som frivilligt håller koll på speciella skogsområden.

Fler reservat

Bo Näsström är skogsväktare för området kring Abborrsjöklippen i Västernorrland, en gammelskog med höga naturvärden, som hotas av avverkning.

– Jag såg att Naturskyddsföreningen sökte skogsväktare och tyckte att det verkade intressant, berättar han när vi går igenom den täta granskog som kännetecknar området.

I rollen som skogsväktare ingår också att ha kontakt med markägaren, i det här fallet skogsbolaget SCA.

– Jag tycker att vi har en bra dialog, säger Bo som besöker området några gånger om året.

Förhoppningen är att förhindra avverkning genom att skogen blir ett reservat.

– Det känns viktigt att även kommande generationer får uppleva den här typen av skogar, menar Bo.

SCA vill rådfråga närboende

Hur det går i just det här fallet är oklart men ägaren SCA hävdar att de har ett stort intresse av att bevara den här typen av naturliga miljöer.

– Det är ett ansvar vi tar för kommande generationer och så har vi ett tryck från miljömedvetna kunder som gör att vi avsätter skog, säger Ola Kårén som är skogsekolog på SCA.

Oftast är det områden med hotade arter och höga naturvärden som sparas, när det gäller skogens sociala värde i form av naturupplevelser och rekreation är inte bevarandeaspekten lika påtaglig.

– Det kanske inte alltid leder till avsättningar men enligt certifieringen ska vi ha ett samtal med närboende innan avverkning, förklarar Ola Kårén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.