Förundersökningen avslöjar vad mannen hade beväpnat sig med när han gick till attack. Foto: Montage

Skulle döda exflickvännen

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag börjar rättegången mot den 48-årige man som trängde sig in i sin förra flickväns lägenhet i Sundsvall och hotade döda henne. Med sig hade han en väska full av vapen.

Kvinnan var på väg till jobbet när hon övermannades av sin expojkvän som stod gömd bakom ytterdörren.

Han drog in henne i lägenheten, och började rada upp innehållet i sin väska: ett basebollträ, en machete, en kniv, stiletter, en batong och en elpistol. Han förklarade att allt var över, och att han skulle skära halsen först av henne och sedan av sig själv.

Mordförsök i Sundsvall

Fickringde

Vad mannen inte visste var att kvinnan, som under lång tid fruktade att mannen skulle göra henne illa, hade lyckats få sina anhörigas uppmärksamhet via sin mobiltelefon. De förstod att hon var i fara och kontaktade i sin tur polisen som snabbt ryckte ut till adressen.

När polismännen var på väg in i lägenheten blev det tumult. Mannen tog stryptag på kvinnan och släpade in henne i köket.

Först efter flera minuters kamp lyckades polismännen befria kvinnan ur mannens grepp.

”Skulle bara skrämmas”

48-åringen står nu åtalad bland annat för förberedelse till mord, människorov, olaga hot och misshandel. Han nekar till det mesta och menar att hans avsikt bara varit att skrämma kvinnan.

Det enda han erkänner är hoten. Enligt kvinnan ska han bland annat ha sagt till henne att det var sådana som henne man läste om i tidningen som blivit mördade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök i Sundsvall

Mer i ämnet