En machete fanns bland de olika slags vapen som mannen packat ner i en väska och tagit med sig när han trängde sig in hos exflickvännen. Foto: Polisen

Hovrätten mildrar straffet rejält för ”vapenväskemannen”

Uppdaterad
Publicerad

Den 48-årige man från Hälsingland som dömts i tingsrätten för förberedelse till mord på sin exflickvän i Sundsvall får sitt straff sänkt ordentligt av hovrätten – från sex till två års fängelse.

Sundsvalls tingsrätt dömde mannen både för förberedelse till mord och människorov, sedan han en dag i oktober i fjol trängt sig in i sin exflickväns lägenhet i Sundsvall med en väska full av vapen och därinne förklarat för henne att de där och då skulle dö tillsammans.

Tack vare att kvinnan talade i telefon med en anhörig när hon gick ut genom ytterdörren och där överfölls av 48-åringen kunde polis snabbt larmas.

Mordförsök i Sundsvall

När polisen skulle gå in i lägenheten tog mannen struptag på kvinnan och släpade henne baklänges längre in i lägenheten. Efter visst tumult kunde 48-åringen till sist övermannas och gripas.

”Ville bara skrämmas”

Under rättegången i tingsrätten förklarade mannen att han bara ville skrämma kvinnan och få henne att inse allvaret i att de behövde diskutera sin relation.

Han berättade också att kvinnan efter en stund fått honom att ändra sina planer och att han i stället bestämt sig för att åka till psykakuten tillsammans med henne för att få hjälp.

Domstolen gick på åklagarens linje och dömde 48-åringen mot sitt nekande till sex års fängelse.

Hovrätten för nedre Norrland gör en annan bedömning – och frikänner 48-åringen från misstankarna om förberedelse till mord.

Ändrade planen

Hovrätten pekar på att mannen under den tid han och kvinnan var var inne i lägenheten beslutade att inte fullfölja sin plan på att döda både kvinnan och sig själv, och därför bör han inte dömas för förberedelse till mord anser hovrätten.

Han döms för människorov eftersom han barrikaderat sig i lägenheten med kvinnan mot hennes vilja. Däremot bedömer hovrätten också människorovet annorlunda än tingsrätten.

”Inte allvarligt skadad”

Hovrätten påpekar att kvinnan ”inte tillfogades några allvarligare skador i samband med själva inspärrandet och att frihetsberövandet pågick under en förhållandevis begränsad tidsrymd....Enligt hovrättens sammanvägda bedömning är gärningen att bedöma som människorov av mindre grov beskaffenhet.”

48-åringen döms också för misshandel, ringa narkotikabrott, ringa vapenbrott, brott mot strålskyddslagen och brott mot knivlagen. Påföljden bestäms till fängelse i två år.

Han ska också betala ett skadestånd på 110 015 kronor till kvinnan, ungefär samma belopp som tingsrätten dömde ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök i Sundsvall

Mer i ämnet