Foto: Örjan Leek

Inget skadestånd för fartyget Ocean gala

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom domen vid Göta hovrätt gällande tvisten mellan Floating Accommodations Sweden och Migrationsverket och fartyget Ocean gala. Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten, det vill säga att företaget inte kunnat bevisa att Migrationsverket begått något avtalsbrott.

Därmed ogillas åtgerigen Floating Accomodations krav på 190 miljoner kronor av Migrationsverket. I början av december 2020 föll domen i Norrköpings tingsrätt där företaget dömdes till att betala rättegångskostnaderna på nästan 3,5 miljoner kronor. Nu ska Floating Accommodations Sweden AB även ersätta Migrationsverkets rättegångskostnad i hovrätten på drygt 600 000 kronor.

Flytande flyktingboende

Under den stora flyktingströmmen 2016 skrev Migrationsverket avtal om att hyra fartyget Ocean Gala för att använda det som flyktingboende för drygt 1800 asylsökande. Men några flyktingar kom aldrig ombord. Enligt Migrationsverket uppfyllde inte Floating Accommodations de villkor som ställts i och med att fartygen lagt till i en industrihamn i Utansjö, utanför Härnösand – utan de tillstånd som krävdes. Floating Accommodations Sweden AB, stämde i sin tur Migrationsverket för avtalsbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.