Niklas Säwén (S), ordförande i socialnämnden i Sundsvall Foto: Jan Röhlander

Så förklarar socialnämndens ordförande de ekonomiska problemen

Uppdaterad
Publicerad

En ökning av vissa kostnader och en minskning av andra uppdrag och intäkter har lett till ett kraftigt underskott på drygt 150 miljoner minus.

Socialnämndens ordförande i Sundsvall, Niklas Säwén (S), skriver i sitt svar till fullmäktige att resultatet de senaste tre åren 2016-2018 legat i intervallet minus 150-155 miljoner kronor.

– Det är fler som behöver stöd från socialtjänsten och så är det i hela Sverige. Klyftorna har växt, säger Niklas Säwén (S).

Tre huvudförklaringar

Han framhåller att nämnden inte klarat att förbättra resultatet på grund av forstatt höga inflöden och höga kostnader – främst av tre skäl:

1) betalningsansvaret till landstinget för utskrivningsklara patienter

2) ”övervältringen” av assistansärenden från Försäkringskassan till kommunen

3) placeringar inom individ- och familjeomsorgen

Se över organisationen

Svårigheter att få nämndens ekonomi i balans hänger också ihop med oförmåga att successivt anpassa organisation och bemanning inom personlig assistans och flyktingverksamheten i och med att volymerna minskat och därmed också intäkterna från Försäkringskassan och Migrationsverket.

Nämnden har för en dryg månad sedan fattat beslut om en handlingsplan för att komma i ekonomisk balans. Bland annat handlar det om en allmän återhållsamhet i förvaltningen, att konvertera ett servicehus till trygghetsboende och en översyn av verksamheter i egen regi.

Höga kostnader för socialbidrag

Genom den åtgärdsplanen beräknas man minska utgifterna med 116 miljoner kronor fram till 2022. Där ingår däremot inga åtgärder för att komma tillrätta med obalansen för ekonomiskt bistånd (tidigare kallat socialbidrag, reds. anm) – en post som uppvisade ett minus på 37 miljoner kronor i bokslutet för 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.