– Människor som befinner sig i en svår sits blir mer eller mindre lurade att flytta hit, säger Ann-Katrin Lundin, socialchef i Sollefteå. Foto: SVT

Sollefteå kommun arbetar på policy mot ”social dumpning”

Uppdaterad
Publicerad

Ett förslag till hur Sollefteå kommun ska motverka social dumpning har presenterades för fastighetsägare i kommunen. Sollefteå kommun har konstaterat cirka 20 fall.
– Människor som befinner sig i en svår sits blir mer eller mindre lurade att flytta hit, säger Ann-Katrin Lundin, socialchef i Sollefteå.

Med ”social dumpning” syftar Sollefteå kommun på fenomenet när kommuner på olika sätt påverkar personer med behov av försörjningsstöd och socialtjänstinsatser att flytta till en annan kommun. Syftet är att minska den egna kommunens kostnader.

Både Sollefteå och Kramfors kommun anser att de drabbats av social dumpning. Sollefteå har identifierat 20-talet fall, skriver de på sin hemsida och Kramfors har tidigare uppgett att de har cirka 60 fall.

Fyra punkter

För att motverka detta har Sollefteå kommun tagit fram ett förslag till policy mot social dumpning. Förslaget presenterades för fastighetsägare vid ett möte förra veckan. Det består av fyra huvudpunkter:

  • Kontakt med kommun
  • Inleda process för återföring av ansvar
  • Bostäder
  • Hyresvärdens ansvar för att säkerställa betalningsförmåga

Hårdare press

Innehållet i förslaget går till stor del ut på att sätta press både på kommunerna som ”dumpar” och på hyresvärdarna. Så fort Socialtjänsten får signaler om misstänkt dumpning ska det följas upp genom att man tar kontakt med den kommun som dumpar.

Sollefteå kommun kommer också med tips till hyresvärdarna/fastighetsägarna. Bland annat att de bör kontrollera att den blivande hyresgästen vet var den flyttar.

Hyresvärdarna påminns också om att det inte är givet att socialtjänsten träder in om hyresgästen inte själv kan betala hyran.

Policyn är fortfarande ett förslag som ska behandlas politiskt och kan därför förändras.

Förslag till policy mot social dumpning

Visa

Kontakt mellan kommunerna:

Genast man misstänker social dumpning ska berörd kommun kontaktas. Individens berättelse ska dokumenteras och en skrivelse skickas till berörd kommun där Sollefteå understryker att agerandet inte är acceptabelt.

Återföring av ansvar:

Om någon ska flytta från en kommun till en annan ska en process inledas för återflytt till den kommun som ägnat sig åt social dumpning.

Bostäder

Vid misstanke om social dumpning försöker kommunen undersöka om boendet är lämpligt. (Enligt Sollefteå kommun har man i många fall inte tagit hänsyn till bostadens skick eller lämplighet).

Hyresvärdens ansvar

Det är hyresvärdens ansvar att se till att hyresgästen kan betala hyran på lång sikt.

Källa Sollefteå kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Social dumpning

Mer i ämnet