Foto: SVT

Akut ortopedi kan återinföras i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

All akut verksamhet i ortopedi i Sollefteå lades ned i juni 2016 – men nu kan den vara på väg tillbaka.

– Jag har bestämt mig för att det ska vara möjligt, säger verksamhetschef Johan Nilsson.

Beslutet att stänga den akuta ortopedin vid Sollefteå sjukhus juni 2016 möttes av lokala protester. Men nu kan den akuta ortopedin vara på väg tillbaka till sjukhuset rapporterar Allehanda.

Några månader efter nedläggningen valde landstinget bygga upp ett länscentra för planerad ortopedi i Sollefteå. Tre år senare anser verksamhetschefen för ortopedi i länet, Johan Nilsson, att delar av den akuta ortopedin saknas.

– Vi har sett en stor efterfrågan och tror att kortare resor kan vara av stort värde för patienter och även för miljön, säger han.

Inga dödliga fall

Den akuta ortopedin man vill införa är polikliniska ingrepp där patienter drabbats av skador så som mindre benbrott. Tanken är att patienterna ska få sitt ingrepp utfört för att sedan kunna åka hem.

– Man kan få ett gips, eller ett stödförband för ett handledsbrott till exempel, säger Johan Nilsson.

”Ska inte minska på planerad verksamhet”

Någon utökad personalstyrka ska inte behövas för projektet – men viktigt är att den planerade vården inte påverkas då den har setts som en framgångsfaktor för landstinget.

– Det är inte tänkt att vi ska minska på den planerade verksamheten, utan vi ska se om det finns möjlighet till att komplettera det här, säger han.

Bidrar till jämlik vård

Johan Nilsson ser positivt på förslaget som väntas vara färdigt till hösten. Utvecklingen ska bidra till en mer jämlik vård inom länet menar han.

– Bor du i landsbygd så har du alltid längre till sjukhuset. Jag har bestämt mig för att det kan vara möjligt, vi behöver bara strukturera upp det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.