Skatteverket har granskat utbetalningar av flera miljoner kronor från en nu ekobrottsmisstänkt Sollefteåbo till Östersunds Fotbollsklubb. Foto: TT

Sollefteåföretagare betalade miljoner till ÖFK

Uppdaterad
Publicerad

Den Sollefteåföretagare som i förra veckan häktades misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri visar sig nu ha haft affärer med fotbollsklubben ÖFK. Mannen har erkänt brott.

Skatteverket inledde en revision av mannens företag efter att man upptäckt att bolaget redovisade låga löner, hög omsättning och stora utbetalningar till Östersunds Fotbollsklubb (ÖFK).

Företagaren har betalat ut drygt 1,5 miljoner till ÖFK under 2014 och drygt 3 miljoner under 2015. Summorna motsvarar cirka hälften av företagets omsättning under samma period.

Utbetalningarna har skett under den tid som företagaren misstänks ha ägnat sig åt grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri.

”Reklamkostnader”

Bolaget har gjort avdrag för utbetalningarna som betecknats som reklamkostnader. Men Skatteverket kunde inte hitta några direkta motprestationer från ÖFK:s sida.

– För att reklamkostnader ska kunna betraktas som avdragsgilla krävs direkta motprestationer. I det underlag vi haft tillgång till i den här utredningen kan vi inte se något sådant, säger Emma Skarviken på Skatteverket i Örebro till SVT.

Kopplingar till Kindberg

Sollefteåföretagaren har nära affärsförbindelser med ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg. Bland annat sitter de bägge i styrelsen för andra två bolag.

I ett avtal mellan ÖFK och Sollefteåföretaget från 2015 står att ÖFK till stor del endast kommer att fakturera Sollefteåföretaget om ÖFK uppfyller vissa prestationer. Avtalet omfattar kostnader för placeringsbonus, publikbonus och ungdomscuper.

”Saknar motprestationer”

Skatteverket bedömer att avtalet helt saknar direkta motprestationer.

”Det framstår som mycket märkligt att ett företag med begränsad kapacitet har en så betydande omsättning som stora delar av genomgående betalas vidare till ÖFK. Av XX bokföring och de underlag Skatteverket fått ta del av hittills framgår inte vad som tillhandahållits eller vem som utfört de tjänster som fakturerats.” skriver Skatteverket i sin utredning.

Pengar från byggföretag

Samtidigt noterade Skatteverket att pengar flöt in i företaget från ett storföretag i byggbranschen. Men fakturorna var väldigt allmänt hållna och Skatteverket kunde inte se att mannens företag haft kapacitet att genomföra de uppdrag som fakturerats.

Krävs på miljonbelopp

Skatteverket menar att de betydande belopp som företagaren betalat till ÖFK utgör lön till ägaren. Genom att inte deklarera arbetsgivaravgifter på utbetalningarna har företagaren lämnat en oriktig uppgift.

Sammanlagt kräver Skatteverket 1,3 miljoner av företaget och 2,1 miljoner av företagaren personligen.

Fick inte låsa pengar

Efter revisionen ville Skatteverket låsa motsvarande 3,4 miljoner av Sollefteåföretagarens tillgångar. Men i slutet av mars sa Förvaltningsrätten nej till denna begäran.

”Även om transaktionerna framstår som märkliga i sig då de utgör så stor del av omsättningen så står det i vart fall inte, enligt Förvaltningsrättens mening, klart att anledningen till att bolaget betalade beloppen till ÖFK var att undvika arbetsgivaravgifter. Såvitt framkommit har bolaget inte heller tidigare visat betalningsovilja eller misskött betalningar av skatter och avgifter.” skriver rätten i sin dom.

Har erkänt

Sollefteåföretagaren erkänner handlingarna, om än inte själva brottsrubriceringarna.

– Han har erkänt själva handlingarna, sedan håller han inte riktigt med om hur åklagaren har valt att rubricerat dom här handlingarna, säger hans advokat Erik Hansson till SVT Västernorrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet