Sollefteåföretagarens försvarsadvokat Erik Hansson säger att hans klient är förvånad över brottsrubriceringarna. Foto: SVT

Sollefteåföretagaren hoppas bli frisläppt

Uppdaterad
Publicerad

Den Sollefteåföretagare i 50-årsåldern som sedan i fredags sitter häktad misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri har erkänt att han begått brott.

– Han har erkänt själva handlingarna, sedan håller han inte riktigt med om hur åklagaren har valt att rubricerat dom här handlingarna, säger hans advokat Erik Hansson till SVT Västernorrland.

Stora summor till ÖFK

Ekobrottsmyndigheten är ännu så länge förtegen om vad som ligger bakom misstankarna. Men den utredning som Skatteverket gjort visar att företagaren betalat ut drygt 1,5 miljoner till fotbollsklubben ÖFK under 2014 och drygt 3 miljoner under 2015.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Skatteverkets utredare reagerade på att summorna motsvarade cirka hälften av företagets omsättning under samma period.

Kommenterar inte summorna

Utbetalningarna har skett under den tid som företagaren nu misstänks ha ägnat sig åt grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri. Advokat Hansson vill inte kommentera summorna som förts över till ÖFK.

– Det här kommer säkert att förändras under resans gång. Det här är en förundersökning som är precis i sin linda så vi vet inte var vi kommer att hamna, säger Hansson.

Hoppas bli frisläppt

På grund av förundersökningssekretessen kan Erik Hansson heller inte kommentera Sollefteåföretagarens affärsförbindelser med ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg. De bägge sitter bland annat i styrelsen för två andra bolag.

Är din klient förvånad över anklagelserna?

– Förvånad och förvånad, han har ju erkänt så han är ju medveten om att han har begått brott. Men att det skulle rubriceras på det här sättet är han ju förvånad över och tycker är fel. Vi hoppas och tror att vi ska hamna i ett läge där han kan försättas på fri fot, säger Erik Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet