Forskaren Gabriela Paladino tittar till växterna som är planterade i delar av förorenad massa, från industri. Foto: SVT Ylva Holmgren

Växter ska rena gifter från massaindustrin

Uppdaterad
Publicerad

Förorenade fiberbankar utanför massafabrikerna längs kusten i Västernorrland har länge varit ett stort problem. På Mittuniversitetet i Sundsvall försöker forskare ta reda på om det är möjligt för växter att absorbera tungmetallerna.

Att använda levande växter för att ta bort eller förstöra föroreningar är en miljövänlig teknik som kallas fytoremedering. Utmaningen har varit att hitta rätt växter som passar för uppdraget.

 – Vi fokuserar också på vad vi ska göra med skördade växter när de väl har extraherat föroreningarna. Kriterier för att välja växternasom ska testas inkluderar möjligheterna att återanvända dem för biobränsle eller utvinna användbara produkter, säger Gabriela Paladino som arbetat med projektet i ett år nu.

SCA

Mittuniversitetet samarbetar med flera företag i det här projektet, bland andra SCA. Utbyggnaden av Östrandsfabriken ses som högst intressant.

– Där kommer man nog att röra om lite i fiberbanken. Vi kommer att titta på om det finns material som vi kan rena, säger professor Erik Hedenström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.