Överläkare Martin Bråbäck i sina studier sett att sprututbyte också är en möjlig inkörsport till behandling av heroinmissbrukare. Foto: TT/privat

Sprututbyte kan hjälpa tunga missbrukare in i behandling

Publicerad

Det går att nå tungt heroinberoende missbrukare via sprututbytesprogram och få in dem i behandling. Det visar en avhandling som i fredags lades fram vid Lunds universitet.

– Jag tror att vi genom de här studien har lyckats föra in patienter i behandling, som inte annars hade lyckats ta sig in, säger Martin Bråbäck, överläkare vid beroendecentrum i Malmö.

Sprututbyte kan vara något mer än att förhindra smittspridning bland sprutnarkomaner. Det kan också vara ett sätt att slussa missbrukare in i behandling.

Överraskande resultat

I sitt arbete med tungt heroinberoende patienter ser Martin Bråbäck svårigheten att nå just den gruppen.

– Det är väldigt hög överdödlighet bland dem, samtidigt som det finns en effektiv läkemedelsbehandling i form av metadon, eller på senare tid buprenorfin.

I sin avhandling ville han undersöka om det är möjligt att nå patienter med ett aktivt heroinmissbruk via sprututbytesprogrammet och överföra dem till läkemedelsbehandling – och få dem att sluta med heroin. Resultatet var överraskande positivt.

– Över 90 procent av de som deltog i studien överfördes från sprututbyte till läkemedelsbehandling, säger Martin Bråbäck.

Kort väg in i behandling

Någon tidigare studie finns inte i Sverige och inte heller i Europa. När en liknande undersökning gjordes i USA var det inte mer än 40 procent av patienterna som kunde överföras, trots att de till och med lockades med att få betalt.

– Vi tror att det var den korta, enkla vägen in i behandling som var det viktiga. Som gjorde att resultaten blev så bra, säger Martin Bråbäck.

Trösklarna sänktes

Traditionellt sett i Sverige, menar han att det har varit långa köer för att ta sig in på metadonbehandling och det har ställts krav på missbrukarna att de ska ha en stabil social situation. I den här studien sänktes trösklarna. Många hade ett tyngre missbruk och en del hade ingenstans att bo.

– Vår oro var ett det skulle bli svårt att ha dem kvar, men det visade sig att det var ingen skillnad jämfört med de siffror man ser på många andra LARO-mottagningar i Sverige, säger Martin Bråbäck.

Majoriteten av patienterna i studien var kvar i behandling efter ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.