Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Johan Andersson (C) och oppositionens John Åberg (S) är allt annat än överens om tagen kring hotellprojektet i Junsele. Hör deras ståndpunkter i klippet. Foto: Pierre Ragnehag

Storhotellplanerna i Junsele orsakar splittring i kommunen – ”Hade hoppats på svar”

Uppdaterad
Publicerad

Finansiärer som hoppat av, nya investerare som hållits hemliga och en kommunal borgen på 20 miljoner kronor – det handlar om planerna på ett storhotell i Junsele för 250 miljoner kronor, en fråga som väckt het debatt i Sollefteå kommun. 

På måndagskvällen skulle frågetecknen rätas ut på ett stormöte på Hullsta Gård i Sollefteå – ett möte stängt för media.

Via länk från Stockholm medverkade Robert Bronett, en av huvudfigurerna i det bolag som ska bygga själva hotellet. Efter att Tidningen Ångermanland avslöjat att både Norrlandsfonden och statliga Almi hoppat av projektet var beskedet att det fanns en ny, men hemlig, investerare till satsningen.

– Den absolut viktigaste frågan på mötet var att få reda på vilken den nya investeraren var, men tyvärr fick inte veta det, säger John Åberg (S), oppositionsråd i Sollefteå.

Nytt lyxhotell i Junsele

Vill se alla kort på bordet

– Det gavs ingen ny information alls, säger Åberg,  som gärna ser ett hotellbygge i Junsele, men menar att alla kort måste vara på bordet innan kommunen går vidare med det utlovande borgensåtandet på 20 miljoner.

Johan Andersson (C), kommunstyrelsens ordförande, hade en annan helt uppfattning och menar att mötet innehöll relevant information, även om den hittills hemliga investeraren.

– Vi fick veta att det rör sig om en svensk företagskonstellation, säger Johan Andersson. Enligt Andersson kommer kommunen få informationen med löfte om sekretess innan beslut om borgen skrivs under.

Politisk oenlighet

Hotellfrågan tycks ha skapat starka spänningar inom kommunpolitiken i Sollefteå.

– Det känns som att attityden från många är att hotellssatsningen inte går att genomföra, det är beklagligt när det borde vara något alla tycker är viktigt och riktigt, säger Johan Andersson.

Nästa steg i kommunens hantering av hotellfrågan sker på kommunstyrelsemötet på tisdag den 5:e september.

I klippet: Hör politikerna John Åberg och Johan Anderssons skilda meningar om kommunens roll i projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytt lyxhotell i Junsele

Mer i ämnet