”Marie” kände att hon inte hann göra det hon skulle, trots att hon sprang mellan besöken hos de äldre. Foto: SVT

Facket: De är extremt utsatta

Uppdaterad
Publicerad

Sjukfallen är dubbelt så många för de som jobbar inom vård och omsorg för äldre i länet, jämfört med sjukfallen på arbetsmarknaden i stort i landet.

– Kopplat till att personalen inom hemtjänsten utför mycket ensamarbete, är de extremt utsatta, säger Ann Georgsson, förbundsombudsman på fackförbundet Kommunal.

Väldigt höga siffror

Statistik från Föräkringskassan visar att mellan 90-100 startade sjukfall per 1000 sysselsatta i Sverige är ett snitt de senaste åren. Men för de som jobbar inom vård och omsorg för äldre, som till exempel hemtjänstpersonal, är antalet startade sjukfall dubbelt så många i Västernorrland.

– Det är väldigt höga siffror inom vård och omsorg i hela landet, säger Ann Georgsson.

Hon tror dessutom att mörkertalet är högt just inom i hemtjänsten.

– De jobbar själva och har ingen att prata med när något händer. De har ingen naturlig uppföljning, menar Ann Georgsson.

Tidspressat schema

Problemet enligt henne är också att allt fler äldre bor kvar hemma, även när de blir sjuka. Det handlar bland annat om tidig demens, multisjuka äldre och psykisk ohälsa.

– Det gör att det ställs höga krav på personalen inom hemtjänsten, samtidigt som de har ett tidspressat schema, säger Ann Georgsson.

I botten ligger underbemanningen och hon ser att det finns organisatoriska problem.

– Det brister i arbetsledningen och det är något man måste ta tag i. Det behövs chefer som är nära verksamheten, konstaterar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

äldreomsorgen i Västernorrland

Mer i ämnet