Bodil Hansson (S), vice kommunstyrelseordförande i Sundsvall, begär i ett brev till polisens regionledning hjälp med att få bukt med den stökiga situationen vid busstationen Navet.

Sundsvall vänder sig till polisens regionledning

Uppdaterad
Publicerad

Nu talar Sundsvalls kommunledning över huvudet på den lokala polisledningen i Medelpad om den eskalerande missbrukssituationen i city – och det brutna medborgarlöftet.

Det är Bodil Hansson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Sundsvall, som skrivit ett brev direkt till Klas Johansson, chef för polisens region nord som utgörs av de fyra nordligaste länen.

I brevet trycker Bodil Hansson på att lokalpolisen i Medelpad och Sundsvalls kommun tillsammans avgett ett medborgarlöfte om att förbättra ordningen och tryggheten i Sundsvalls centrum – och i synnerhet kring busstationen Navet.

Problem på Navet i Sundsvall

”I stort överens”

”Förberedelser har pågått under våren för inrättande av ett trygghetscenter. Kommunen och den lokala polisen är i stort överens om hur ett sådant ska fungera. Kommunen är beredd att tillsätta de resurser som har varit utgångspunkten för att få ett sådant centra att fungera”...”Lokalpolisområdeschefen har svarat att han i nuläget inte har de resurser som behövs för att bemanna ett trygghetscenter” skriver Bodil Hansson i sin bakgrundsbeskrivning.

För vaga besked

Hon skriver vidare att gemensamma satsningar på bättre ordning och större trygghet i centrum ändå på något sätt ”med nödvändighet”måste genomföras – men att den lokala polisens svar även på detta ”varit alldeles för vagt och det är tydligt att det inte finns tillräckliga polisiära resurser att tillgå”.

I brevet poängteras polisens förtydligade samverkansansvar med primärkommunerna i sin nya organisation. ”Samverkan är i dag inte på en acceptabel nivå i Sundsvall” enligt Bodil Hansson, vare sig när det gäller ordningsupprätthållande eller brottsförebyggande åtgärder.

Vill ha kontakt

Som representant för Sundsvalls kommunledning för hon nu fram en begäran om en kontakt med polisens regionledning i frågan.

”Dels för att regionen ska ta situationen på allvar och uppfylla sin del av medborgarlöftet. Och dels, tills löftet kan infrias, för att polisen bör avsätta medel för trygghetsarbete av annan personal än poliser.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problem på Navet i Sundsvall

Mer i ämnet