Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En sverigedemokratiskt politiker i Sundsvall spred nidbilder på politiska motståndare för att förlöjliga dem. I videon hör du partiledaren Jimmie Åkesson och partiets ordförande i Sundsvall, Kevin Sahlin, berätta vad det betyder för partiet. Foto: Privat

Sverigedemokrat i Sundsvall avgår efter anklagelser om trollkonto på sociala medier – Jimmie Åkesson: ”Då behöver inte vi hantera det”

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls Tidning har lyckats koppla en Sverigedemokratisk politiker i Sundsvall till ett anonymt konto som bland annat delat manipulerade bilder på politiska meningsmotståndare.

Nu har mannen lämnat partiet.

TV4:s avslöjande om att Sverigedemokraterna använder sig av anonyma konton på sociala medier för att bland annat misskreditera och förlöjliga andra politiska partier och deras representanter har väckt kraftiga reaktioner.

Flera av Sverigedemokraternas samarbetspartier i Tidöavtalet har krävt att SD gör någonting åt arbetssättet, och efter några dagars motattacker från Jimmie Åkesson säger han nu till SVT att han ska ta tag i problemet.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

– Om våra samarbetspartier uppfattar det här som ett brott mot Tidö-avtalet så måste vi lyssna på dem sa han vid ett valmöte i Sundsvall på onsdagskvällen.

Sverigedemokrat i Sundsvall lämnar SD

Sundsvalls tidning har lyckats koppla en lokal Sverigedemokrat till ett anonymt konto på sociala medier som bland annat spridit rasistiskt och sexistiskt innehåll. Efter ett samtal med partigruppen i Sundsvall har mannen lämnat partiet, och sina uppdrag, med omedelbar verkan.

I videon hör du Jimmie Åkesson och partiets ordförande i Sundsvall kommentera mannens aktiviteter, och vad det betyder för partiet.

Fotnot: SVT Västernorrland har sökt mannen utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet