Enligt den advokatfirma som fått i uppdrag att utreda turerna i regionledningen kring den så kallade Thelinaffären skulle en fördjupad utredning kunna öppna möjligheten att ”vidta åtgärder” mot förre landstingsdirektören Anders L Johansson. Foto: SVT / arkiv

Nya uppgifter öppnar för åtgärder mot Anders L Johansson

Uppdaterad
Publicerad

De hemliga inspelningarna har raderats men nya uppgifter öppnar möjligheten att vidta åtgärder mot Anders L Johansson. Det framgår av en advokatutredning.

SVT Västernorrland kan i dag berätta om nya turer i den så kallade Thelinaffären.

SVT har tagit del av nya uppgifter om de påstådda kränkningarna och bakgrunden till att regionen tecknade det omtalade avtalet. Advokatfirman Oebergs som tidigare granskat affären menar nu att det finns en möjlighet att vidta åtgärder mot förre landstingsdirektören Anders L Johansson.

Ny uppgift om fullmakt

En anmärkningsvärd ny uppgift från Lena Thelin är att det ska ha förekommit en fullmakt. Hon uppger att hon vid ett tillfälle ska ha sett en skriftlig fullmakt i vilken Inger Bergström får Anders L Johansson uppdrag att hitta en lösning med henne.

Lösningen är numera välkänd. Region Västernorrland tecknar ett avtal med Lena Thelin med sådan sprängkraft att det stoppades undan och hölls hemligt fram till att det avslöjades av SR Västernorrland i maj förra året.

Advokatfirman ifrågasätter dock uppgiften om att det skulle ha förekommit en fullmakt eftersom den i så fall borde ha varit känd tidigare. Däremot menar juristerna att det kan finnas anledning att titta närmare på Anders L Johansson roll i affären.

Turerna granskade på nytt

Bakgrunden till de nya uppgifterna är samtal som advokatbyrån har haft med Lena Thelin och de hemliga inspelningar som Thelin gjorde i samband med hon och hennes chef, Inger Bergström, förhandlade fram avtalet som skulle kosta regionen 3,7 miljoner kronor.

Sedan regionledningen i mars fått lyssna till valda sekvenser har advokatfirman Oebergs, som tidigare utrett vem som bär ansvaret för det omdiskuterade avtalet, fått i uppdrag att granska turerna på nytt.

Inspelningarna raderade

Av advokatutredningen framkommer två nya uppgifter:

* Lena Thelin har uppgett för advokatfirman att det nu inte längre finns några inspelningar eftersom hon själv har valt att radera dessa.

* De nya uppgifter som Lena Thelin lämnade vid två möten med tjänstemannaledningen på regionen i mars i år och vid en kontakt med advokatbyrån skulle kunna ge stöd för kritik mot Anders L Johansson. Även om advokatfirman inte fått i uppdrag att utreda den frågan menar man att en fördjupad utredning skulle öppna möjligheten att ”vidta åtgärder mot honom”.

Öppet förnedrad på restaurang

Vid de båda mötena nu i mars berättar Lena Thelin detaljer om hur hon upplevde sig mobbad och kränkt av Anders L Johansson. De hade först en nära och bra relation men efter att Anders L Johansson ska ha fått frågan från en politiker om de hade ett förhållande förändrades hans attityd.

Hon kallades inte på möten, blev utfryst och beskriver situationen som fruktansvärd. Situationen kulminerade på en lunchrestaurang i juni 2013 då hon högljutt och öppet ska ha förnedrats av Anders L Johansson inför ett antal kollegor.

Lena Thelin säger också att hon vid tre tillfällen varnade Inger Bergström att hon skulle bli rökt om hon skrev på avtalet. Att hon ändå gjorde det beror enligt Lena Thelin på att hon själv inte ville hamna i ”kylan”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.