Fokus för studenternas examensarbeten är hållbarhet. Foto: Privat

Träakademiens studenter presenterar hållbarhet och kvalitet

Uppdaterad
Publicerad

Naturmaterial, traditionella metoder och hållbarhet är några av ledorden för årets examensarbeten från Träakademien.

– Vi ser soffor, väggar och måleri. Det är en spridd inriktning som är väldigt häftig, säger Linnéa Kempe, programansvarig.

Just nu pågår Träakademiens årliga examensutställning i Kramfors konsthall. Fjorton elever från möbel- och byggnadshantverksprogrammets andra och tredje år presenterar sina självständiga arbeten, med fokus på hållbarhet.

För vägen till ett hållbart samhälle är bland annat hantverk, uppger programansvarige Linnéa Kempe. Som exempel kan man ta en stol från 1700-talet, som nu visat sig hålla i 200 år.

– Vi jobbar med hållbara naturmaterial och hållbara tekniker. Studenterna tillverkar soffor av material som håller i 200 år, med stoppning som håller i 150 år, säger Linnea Kempe, programansvarig vid Träakademien och f.d möbeltapetserare.

En spetskompetens som behövs

Träakademien erbjuder inriktning mot byggnadsvård, möbelsnickeri och möbeltapetsering, och ges under Mittuniversitetet, med stöd av kommunen.

Gemene man kanske inte är beredd att betala upp till 100 000 för en hållbar soffa, uppger Linnéa Kempe, men trots det behövs spetskompetensen som möbel- och hantverksprogrammets utbildning förmedlar.

– Det tar mycket tid och det kräver ganska mycket kunskap för att konstruera, snickra och tapetsera på det här viset. Priset blir därefter. Men vissa gånger måste man ha den här specialkunskapen, till exempel när man ska jobba i kyrkor, slott, museer och herrgårdar, säger Linnéa Kempe.

Utställningen pågår fram till den 24 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.