Från första juli har kommunerna större befogenheter och mer ansvar för att kontrollera att restauranger och barer följer smittskyddsrestriktionerna. Därför är det nu kommunerna som kontinuerligt genomför inspektioner.
– Det är ungefär 160 inspektioner som vi har gjort sedan april, säger Ylva Jakobsson.
Trängsel och köer
Miljökontoret i Sundsvall har noterat trängsel i kön in till krogar, utanför toaletter och vid servering av mat och dryck. Trots detta har man hittills inte valt att stänga någon bar eller resatuarang.
– När vi beger oss ut på en inspektion berättar vi för den ansvarige om de brister som vi ser och försöker komma fram till hur förbättringar kan ske, säger Ylva Jakobsson.
Görs det många anmärkningar?
– Det mesta kan man rätta till på plats. Ibland får vi komma tillbaka efter en stund och kontrollera att det åtgärdats, säger Ylva Jakobsson.
Enligt lag ska mat och dryck serveras vid bord och barhäng får inte förekomma. Det är även viktigt att det är en och en halv meters avstånd mellan olika sällskap i lokalerna.
Riskerar att smittspridningen ökar
Även Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland, håller med om att trängsel på krogen är ett problem.
– Vi måste fortsätta tänka på att undvika trängsel i största möjliga utsträckning, var och en måste ta sitt ansvar, säger Hans Boman.
Finns det någon oro att trängseln ska leda till att fler blir svårt sjuka i covid-19?
– Det finns en risk att smittspridningen ökar igen om man slappnar av förtidigt, det är inte läge att slappna av redan, säger Hans Boman.