Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trängsel på krogarna: ”Risk att smittspridningen ökar igen” Foto: SVT

Trängsel på krogarna i Sundsvall – trots pågående pandemi

Uppdaterad
Publicerad
I helgen gjorde miljökontoret tolv inspektioner på restauranger och barer i Sundsvalls kommun. Även om inga krogar fick stänga så har vissa åtgärder vidtagits.

Från första juli har kommunerna större befogenheter och mer ansvar för att kontrollera att restauranger och barer följer smittskyddsrestriktionerna. Därför är det nu kommunerna som kontinuerligt genomför inspektioner.

– Det är ungefär 160 inspektioner som vi har gjort sedan april, säger Ylva Jakobsson.

Trängsel och köer

Miljökontoret i Sundsvall har noterat trängsel i kön in till krogar, utanför toaletter och vid servering av mat och dryck. Trots detta har man hittills inte valt att stänga någon bar eller resatuarang.

– När vi beger oss ut på en inspektion berättar vi för den ansvarige om de brister som vi ser och försöker komma fram till hur förbättringar kan ske, säger Ylva Jakobsson.

Görs det många anmärkningar? 

– Det mesta kan man rätta till på plats. Ibland får vi komma tillbaka efter en stund och kontrollera att det åtgärdats, säger Ylva Jakobsson.

Enligt lag ska mat och dryck serveras vid bord och barhäng får inte förekomma. Det är även viktigt att det är en och en halv meters avstånd mellan olika sällskap i lokalerna.

Riskerar att smittspridningen ökar

Även Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland, håller med om att trängsel på krogen är ett problem.

– Vi måste fortsätta tänka på att undvika trängsel i största möjliga utsträckning, var och en måste ta sitt ansvar, säger Hans Boman. 

Finns det någon oro att trängseln ska leda till att fler blir svårt sjuka i covid-19?

– Det finns en risk att smittspridningen ökar igen om man slappnar av förtidigt, det är inte läge att slappna av redan, säger Hans Boman. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet