Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tunga sparkrav för vården – all kirurgi läggs ner i Sollefteå

Tunga sparkrav för vården – all kirurgi läggs ner i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Nedläggning av all kirurgisk verksamhet i Sollefteå, flytt av ortopedi från Örnsköldsvik samtidigt som ett stort antal vårdplatser på de tre sjukhusen försvinner – det är något av innehållet i den handlingsplan för vården som lades fram idag,

Hittills har försöken att komma till rätta med sjukvårdens djupa ekonomiska underskott varit allt annat än framgångsrika. Prognosen för specialistvården ligger på minus 363 miljoner kronor för i år.  

Tufft åtgärdspaket

Idag presenterade ansvariga för specialistvården därför en handlingsplan som ska få ekonomin i balans till 2022, om två år, och det är en rad bistra  åtgärder som nu läggs fram. Det är dessutom en plan där man skickar med en ovanligt bister brasklapp:  biter inte den här medicinen, kan det komma att krävas betydligt mer drastiska förändringar inom verksamheten framöver.

All kirurgi i Sollefteå läggs ner

I planen som Lena Carlsson, förvaltningschef för specialistvården vill genomföra, ingår bland annat att all  kirurgisk verksamhet i Sollefteå läggs ner – och flyttas till Sundsvall. Ett av skälen som anförs är att avdelningen i Sollefteå är helt beroende av inhyrd personal och bedömningen är att det inte är möjligt att rekrytera personal dit.

Dessutom avlövas kardiologin i Sollefteå när 10 vårdplatser tas bort.

Övik blir av med ortopedin

För sjukhuset i Örnsköldsvik innebär handlingsplanen att operationsverksamheten inom ortopedi läggs ner och 25 vårdplatser avvecklas.
Den verksamheten flyttas istället till Sollefteå. Ortopedin i Sollefteå anses vara underutnyttjad idag.

24 vårdplatser inom geriatriken ska försvinna, sex platser i Sollefteå och 18 i Sundsvall, och för psykiatrins del ska dagens 13 vårdplatser ersättas med en mobil enhet.

De senaste årens katastrofala utveckling när det gäller inhyrd personal måste brytas, enligt planen. 2019 låg ju regionen i topp i landet när det gäller stafettkostnader.  Förhoppningen är att det ska gå att kapa runt 100 miljoner kronor i kostnader, men det kräver samtidigt att personalen blir effektivare än idag och får ner bemanningstalet, dvs antal vårdpersonal per vårdinsats.

Underdimensionerad primärvård en av orsakerna

Dessutom slås det fast i planen att mycket av de stora problemen inom vården beror på själva strukturen med en underdimensionerad primärvård och en alltför kostsam sjukhusvård.  Just den obalansen var ju en av de viktigaste frågorna som koalitionen S+M+L ville förändra när man tog över efter valet 2018 – men som man inte lyckats genomföra.

192 miljoner – men det kommer mera

Totalt omfattar dagens handlingsplan åtgärder som ska kapa kostnaderna med 192 miljoner kronor – som ett första steg.
För att klara målet för 2022, en ekonomi i balans, krävs ytterligare nedskärningar.

Fler tuffa besked kommer alltså att komma.

Nu ska innehållet i den nya handlingsplanen hanteras av politikerna i regionen, och mycket talar för att höstens första regionfullmäktige den 23:e september blir en stormig tillställning.

Hela förslaget kan du läsa här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer