Köttyxan har enligt åtalet använts som tillhygge mot målsägande. Den låg blodig på golvet i vardagsrummet. Foto: Polisen

Två män åtalas för tortyr och våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Två män, 26 och 24 år gamla, åtalades på tisdagen för flera mycket grova brott med tortyrliknande inslag. De flesta av brotten riktades mot ett par i Älandsbro norr om Härnösand.

De två unga männen kom en kväll i början av september hem till ett par i Älandsbro. Männens ärende är oklart men de var bekanta med varandra och blev insläppta.

Under kvällen framkom att den nu åtalade 26-åringen ansåg att lägenhetsinnehavaren, en man i 40-årsåldern, på något sätt skvallrat om 26-åringens förehavanden för en annan man.

26-åringen, som under kvällen var påverkad av GHB, har därför ”satt en böteslapp” på mannens handlande. Alla inblandade är i polisförhör tystlåtna om vad bråket gäller.

Höggs med köttyxa

Enligt åtalet har de bägge männen sedan utsatt paret för grova övergrepp. Det började med att de slog mannen med en käpp eller liknande. Misshandeln eskalerade sedan och mannen brändes med en stormtändare, rispades på kroppen och höggs i armen med en köttyxa.

Tvingades dricka såpa

Misshandeln och tortyren fortsatte under flera timmar och under nattens gång fick mannen ta emot dödshot, hot om våldtäkt och männen sa att hans fingrar skulle klippas av.

Mannen tvingades sedan att klä av sig naken och utsattes för sexuella övergrepp. Han tvingades också att dricka såpa.

Våldtog sambon

Den åtalade 26-åringen, hemmahörande i Nordanstigs kommun, framstår i åtalet som den mest våldsamme av de två. Han ska också ha gett sig på den misshandlade mannens sambo.

Samtidigt som mannen låg naken på golvet utsattes hans flickvän av 26-åringen för sexuella övergrepp som klassas som våldtäkt. 26-åringen ska också ha bitit kvinnan i ansiktet.

I förhör berättar kvinnan att hon under övergreppet försökt komma åt en kniv som hon gömt i sängen, men hon lyckades aldrig hugga, 26-åringen tog kniven av henne.

Klämde tår med tång

Samme 26-åring misstänks även för grov misshandel och grovt olaga tvång efter att han misshandlat och hotat en 37-årig Umeåbo. Även denna misshandel ska ha inträffat i Älandsbro.

Umeåbon fick ta emot knytnävsslag och den åtalade 26-åringen ska även ha klämt Umeåbons tår med en tång. Vid samma tillfälle ska han ha riktat dödshot mot en annan man via telefon.

Åtalas för tidigare våldsbrott

Ett par veckor tidigare ska 26-åringen ha rånat en man i Timrå på en klocka och två mobiltelefoner. 26-åringen ska under rånet ha slagit Timråbon med en yxa och en machete i huvudet och även hotat att döda honom.

Nekar till brott

Listan över brott som de bägge männen nu åtalas för är lång och innefattar bland annat grov våldtäkt, grov misshandel, grovt olaga frihetsberövande, narkotikabrott och grovt olaga tvång.

26-åringen nekar under förhören till brott och 24-åringen säger sig inte minnas något från kvällen eftersom han var påverkad av droger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.