”Maria” har varit sjukskriven i ett och ett halvt år för utbrändhet. Då ifrågasätter Försäkringskassan hennes körkort. Foto: SVT

Utbränd – då ifrågasattes hennes körkort

Uppdaterad
Publicerad

Hon arbetar inom hemtjänsten och är sjukskriven för utmattningssyndrom. Försäkringskassan nekade henne sjukpenning och i sin utredning ifrågasätter de hennes lämplighet som bilförare.

Vi har tidigare berättat om ”Maria” – som vi kallar henne. Hon är sjukskriven för utmattningssyndrom sedan ett och ett halvt år tillbaka och får inte längre någon sjukpenning från Försäkringskassan. De anser att hon kan ta ett heltidsjobb. Ett beslut som Maria har överklagat.

– Jag är ju där jag är idag. Jag blir inte frisk över en natt, säger hon.

Frågor om körkortet

Efter överklagandet skickade Försäkringskassan kompletterande frågor till Marias läkare. Eftersom hon kör bil i tjänsten tog läkaren upp att hennes diagnos kan komma att påverka bilkörningen.

Försäkringskassan ställde då ytterligare frågor om Marias förmåga att köra bil. De skriver:

”...en lämpligfråga är om patienten är meddelad körförbud och om den försäkrade är aktuell för en trafikmedicinsk utredning.”

– Jag bröt ihop. För jag tycker inte att det är en lämplig fråga. Jag tycker att jag har nog med mitt mående som jag har. Jag behöver inte ha det här också, säger Maria.

Försäkringskassan backar

Även läkaren reagerade och ifrågasatte vad Försäkringskassan har med körkortsfrågor att göra, eftersom det är Transportstyrelsen som myndighet som ansvarar för det. Än har han inte fått något svar. Men när vi ställer samma fråga, är svaret tydligt.

– Det är olyckligt att vi ställde frågan på det viset. Vi behöver absolut inte beröra frågeställningen om körkortsindragning eller något annat är aktuellt, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

Maria, som bor på landet, blev väldigt stressad när hon kände att körkortet ifrågasattes.

Fel fråga till utbränd

– Jag tror inte att man kan trycka ner en människa så mycket mer, som redan mår dåligt, genom att ställa en sådan fråga till någon som är utmattad och utbränd. Jag har inte haft en stroke, jag är absolut inte alkoholist. De behandlar ju mig som om jag var en sådan patient, säger Maria.

Enligt Försäkringskassan var det också en fråga som de inte skulle ha ställt.

– Det är väldigt olyckligt att vi ställde frågan och att patienten mår dåligt. Vi ska ta upp det här i det sammanhanget som det behövs, för att vi ska se till att man inte ställer frågor så här i fortsättningen, säger Cecilia Udin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.