Foto: SVT / arkiv

Utförde omskärelse på sonen – döms till villkorligt straff

Uppdaterad
Publicerad

En 33-årig man bosatt i Örnsköldsviks kommun får villkorlig dom sedan han utfört en omskärelse på sin en månad gamle son. Ingreppet gjordes med sax och utan bedövning, med barnet fastspänt i en bilbarnstol.
Mannen har erkänt gärningen men nekar till brott – och säger sig inte ha känt till att omskärelse är förbjudet i Sverige.

Det hela uppdagades förra hösten sedan det lilla barnets föräldrar uppsökte akutmottagningen då pojken hade ont och besvär med sin penis.

Sedan föräldrarna berättat att de utfört en omskärelse på pojken själva i hemmet gjorde sjuikhuspersonalen en orosanmälan till kommunens socialtjänst, som i sin tur gjorde polisanmälan.

Båda åtalade

Polisutredningen slutade med att pojkens 33-årige pappa och hans 26-åriga mamma båda åtalades för grov misshandel och brott mot lagen om omskärelse av pojkar.

I förhören har mannen och kvinnan gett samma version av det inträffade: att pappan ensam utfört ingreppet hemma i lägenheten, med en sax och utan bedövning. En bilbarnstol användes som ”operationsbord”.

Samtycke

Mamman som gett sitt samtycke till det hela befann sig i ett angränsande rum och tog hand om den lille efter ingreppet.

33-åringen har uppgett i förhören att han inte kände till att det inte är tillåtet i Sverige att omskära sina barn själv. Han säger sig ha jobbat som sjuksköterska i sitt hemland och att han utfört omskärelser tidigare.

Han medger att pojken var vaken under ingreppet och att ingen bedövning användes. Han uppger också att omskärelsen gick snabbt och bara tog några sekunder. Pojken grät men lugnade ner sig när han ammats av sin mamma efteråt.

Kvinnan frikänns

Mannen medger inte att de sökte hjälp på sjukhuset på grund av problem efter själva ingreppet, utan för att de var oroliga för att den dos paracetamol de gav pojken som smärtstillande efteråt inte var tillräcklig eftersom pojken stötte upp lite av maten efter amning.

Domstolen konstaterar att det inte finns något som styrker att kvinnan deltog i ingreppet, och därför frikänns hon helt.

Inte legitimerad läkare

Mannen däremot döms på båda åtalspunkterna. Rätten konstaterar att den lille pojken ”orsakats smärta, blödning och svullnad av omskärelsen.”

Domstolen slår också fast att 33-åringen inte är legitimerad läkare och att han saknar särskilt tillstånd att utföra omskärelse.

Han döms till villkorligt straff med samhällstjänst och ska också betala 10 625 kronor plus ränta i skadestånd till sin lille son.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer