Utredningen om branden i Ånge har startat, men det kommer att ta tid säger Johan Keijser på räddningstjänsten Foto: Anders Olsson

Utredning om branden i Ånge har påbörjats: ”Spred sig snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

Den dramatiska branden som förstörde ett flerfamiljshus i Ånge i fredags spred sig ovanligt snabbt, enligt räddningstjänsten. Nu har de och polisen påbörjat en utredning om olycksorsaken.

– Vi avslutade insatsen i lördags och under måndagen har vi haft lite folk på plats för att jobba med både en undersökning och utvärdering, säger insatsledaren Johan Keijser.

En kvinna i 70-årsåldern omkom och en person fick föras till sjukhus med allvarliga skador till följd av branden. Hur den kunde sprida sig så snabbt som den gjorde och hur den startade är än så länge oklart, enligt Johan Keijser.

– Vi är intresserade av olycksorsaken och vad som faktiskt har hänt. Men det är också viktigt att vi tittar på vad det var som gjorde att vi fick det snabba förloppet. När det här kan vara klart går inte att säga, det brukar ta ett tag att samla in all fakta, säger han.

Förmedlar boenden

Vid två tillfällen under måndagen anordnade Ånge kommun en informationsträff för de drabbade.

– Vi informerade om vad vi kan ställa upp med, vi hjälper bland annat till med att förmedla boenden och berättar om vart man kan vända sig för samtalsstöd, säger Ove Skägg, säkerhets- och teknisk chef på Ånge kommun.

Under helgen kunde vissa av de boende i det elddrabbade huset ta sig in i lägenheterna för att hämta viktiga lösa föremål. Men nu har byggnaden låsts.

– Försäkringsbolaget för fastigheten informerade om det här beslutet idag. Man håller på att utreda skadorna på fastigheten och som en säkerhetsåtgärd kommer de som hade lägenheter inte kunna gå in, säger Ove Skägg och fortsätter:

– När utredningen och saneringsarbetet kan vara klart är för tidigt att säga, men det är antagligen veckor vi pratar om.

Vi har sökt polisen under dagen för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbrand i Ånge

Mer i ämnet