Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har varit målfoto för kristdemokraten Liza-Maria Norlin de senaste valen – till hennes nackdel. Men den politiska framtiden för henne kan komma och ta överraskande steg den närmaste tiden. Foto: SVT/Pierre Ragnehag

Väntans tider för KD:s Liza-Maria Norlin – hoppas på politiska toppuppdrag

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

För kristdemokraten Liza-Maria Norlin i Sundsvall blev valet i år återigen en fråga om målfoto. Till hennes nackdel, trots en framskjuten placering på listan inför riksdagsvalet. I slutändan utföll kampen om utjämningsmandatet för Västernorrland till Vänsterpartiet.

Men loppet, det tycks långt ifrån kört för Norlin. Regeringen eller Bryssel, det är frågan?

2018 såg det ljust ut. KD gick framåt i länet och Norlin toppade riksdagslistan i länet. Men väskan som var packad och redo fick packas upp igen.
Det blev ingen riksdagsplats då. I EU-valet 2019 var hon partiets tredjenamn på listan där KD till slut fick två platser.

Det var nära, men inte ända fram för Liza-Maria Norlin.

– Jag är besviken, sa hon efter valet till SVT och skulle satsa på valet 2022.

Nära för tredje gången

Men, inte heller i det senaste valet nådde hon ända fram. Utjämningsmandatet i Västernorrland landade istället hos Vänsterpartiet.

Deppigt, men långt ifrån ett kört läge för Norlin. Att hon skulle kunna ta en plats i riksdagen verkar rätt osannolikt just nu, men vägen kan leda antingen till Bryssel och EU eller till regeringen.

Ministerpost eller raka vägen till Bryssel?

Dels har hennes namn nämnts i spekulationerna kring vilka som kan komma att ingå i den nya regeringen som ska baseras på Moderaterna och KD, dels kan turerna för andra toppolitiker spela i hennes favör.

Partiets nuvarande EU-parlamentariker David Lega och Sara Skyttedal tippas ingå i den nya regeringen – och då är Liza-Maria Norlin första ersättare.

Bryssel eller Stockholm, alltså. Eller kvar i Sundsvall och de politiska uppdragen på hemmaplan.

Den närmaste dagarna avgör framtiden för Liza-Maria Norlin (KD), hör om hennes förhoppningar i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västernorrland

Mer i ämnet