Foto: TT

Personer i Västernorrland har utsatts för vaccinbedragare

Uppdaterad
Publicerad

Eftersom det förekommit bedrägerier kopplade till vaccinationen mot covid-19 vill både Region Västernorrland och polisen varna alla för att använda sin bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat tar kontakt. 

Bedragarna kontaktar sina offer på olika sätt, det kan vara via telefon eller e-post. Den som söker kontakt kan till exempel utge sig för att företräda regionen eller annan aktör och den som blir uppringd erbjuds en tid för vaccination. I samband med detta erbjudande uppmanas man att identifiera sig med bankdosa eller bank-id.

Lämna inte ut koder

Nu ska alla larmklockor ringa! Det är mycket viktigt att aldrig använda sin bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat tar kontakt. Man ska heller aldrig lämna ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Dessa kan användas för att göra köp i ditt namn eller tömma ditt bankkonto.

Det är också viktigt att du kontaktar din bank omgående om du drabbas eller misstänker att du utsatts för ett bedrägeri. Du ska också göra en polisanmälan.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

  • Använd aldrig bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta informationen på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker att du drabbats av bedrägeri, kontakta din bank omgående, polisanmäl och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: krisinformation.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.