Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till sommaren startar sprututbyte i Västernorrlands län – hör Elina Backlund Arab (S) berätta om det i klippet. Foto: Shanker Prem/SVT, Arkiv

Västernorrland enda länet utan sprututbyte – men efter sommaren är det dags

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrland är det enda länet i landet som ännu inte infört sprututbyte för missbrukare. Det är en plats där brukare kan hämta ut rena sprutor och få behandling, rådgivning och provtagning.

Nu meddelar ansvarig politiker att det är på gång i Västernorrland, men först efter sommaren.

Elina Backlund Arab beklagar att det inte finns ett sprututbyte på plats än, men efter sommaren kommer det finnas sprututbyte på Sundsvalls sjukhus i gamla tillnyktingsenhetens lokal. Men tanken är att det ska finnas på fler ställen i länet för att kunna nå ut till fler människor säger hon.

”Jätteviktigt”

Frågan om sprututbyte berör många verksamheter som infektionskliniken, kvinnokliniken, psykiatrin och socialtjänsten som kommunen förfogar över.

– Det är jätteviktigt, framförallt för att kunna möta människor som är i en väldigt utsatt position, men också kunna skapa ett sammanhang där man kan stötta dem och motivera till mer hjälp, säger Elina Backlund Arab.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.