Hockeystjärnan Erika Grahm höll ett inspirerande tal under Internationella kvinnodagen på Sliperiet i Örnsköldsvik. Foto: SVT

”Vi ska visa hur bra vi är”

Uppdaterad
Publicerad

En salig blandning människor samlades på Sliperiet i Örnsköldsvik under torsdagseftermiddagen och -kvällen för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen.

På plats fanns representanter från en mängd föreningar och organisationer: Bilda, Klöver Dam, Finska föreningen, Filmstudion med flera. Maten stod Thaiföreningen och Syriska föreningen för medan Fredrika Bremer höll i arrangemanget i stort.

– Jättekul att det kommit så mycket folk, det är förväntningar i luften, säger Fredrika Bremers  Agneta Söderlund som också hälsade alla välkomna.

Spotlight på trakasserier

– I dag har vi valt att sätta spotlighten på sexuella trakasserier. Titta på utställningarna och filmerna här, prata med varann: vad upplever ni? uppmanade hon från scenen innan det var dags för Modostjärnan Erika Grahm att tala om sitt liv sett ur en kvinnlig hockeyspelares perspektiv.

– Jag hade en väldigt bra uppväxt, jag var ensam tjej i hela Kramfors som spelade hockey, med ett gäng grabbar som såg mig som en av dem. Men jag har så många damhockeykollegor som haft en helt annan uppväxt, som berättat hur pojkarna kissat på dem i duschen eller hur de fått sitta ensamma i bussen. Helt avskyvärda saker, berättade Erika.

Sexuella trakasserier har hon själv sluppit – men inte nedsättande kommentarer: ”Damhockey är ju som V75 med kossor”, ”Lilla gumman, du kan göra illa dig”, ”Hur kan du tjäna mer pengar än jag?” Och så vidare.

”Tro på er själva”

Men hon är hoppfull inför framtiden och ser en ny attityd gentemot damhockeyn.

– Det är inte synd om oss utan vi ska visa hur bra vi är. Säga nej, ta plats. Tro på er själva. Vi måste hjälpa varandra och ta ansvar. Jag försöker vara en förebild och visa att man kan spela hockey som tjej. 

Det digra programmet fortsatte under eftermiddagen bland annat med visning av filmen ”Silvana – Väck mig när ni vaknat” och föreställningen ”Process Reagera” innan banden Le Podium Representers och Katthem uppträdde under kvällen.

”Silvana – Väck mig när ni vaknat” var en av många punkter på programmet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.