Kula tas ur älg Foto: Scanpix

Viltkött ger bly i blodet

Uppdaterad
Publicerad

De som äter viltkött mer än en gång i månaden har högre blyhalter i blodet än andra, enligt en ny undersökning från Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har undersökt blodprover från 250 personer och letat efter bly, kadmium och kvicksilver. Man har sedan analyserat kopplingen till personernas matvanor.

Resultatet visar att vissa livsmedel, rökning men även ålder och kön är kopplat till halten tungmetaller. Äldre har till exempel högre halter bly i blodet än yngre. Det kan bero på att äldre har utsatts för mer bly tidigare i livet.

Bly i viltkött

– Det är oroväckande att mer än var tredje person i undersökningen har blyhalter som ligger på nivåer där man inte kan utesluta skadliga effekter på njurarna. Var tredje kvinna i fertil ålder har blodblyvärden som innebär att fostrets neurologiska utveckling skulle kunna påverkas. Samtidigt ska man komma ihåg att svenskarnas blodblyhalter har minskat markant sedan 90-talet, men exponering behöver minska ytterligare, säger Per Ola Darnerud, toxikolog på Livsmedelsverket.

Men undersökningen visar också att personer som äter viltkött ofta har högre blyhalter i blodet än andra.

– Vi såg också att personer som äter viltkött mer än en gång per månad har högre blodblyhalter än övriga. Däremot såg vi inget samband med andra typer av kött, säger Per Ola Darnerud.

Livsmedelsverket har tidigare uppmärksammat problemet med höga halter bly i viltkött som skjutits med blyammunition. Man tog då fram särskilda råd om viltkött. Mittnytt har tidigare kunnat berätta om att en ny större studie av halten bly i blodet hos jägarfamiljer nyligen startats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bly i viltkött

Mer i ämnet