Foto: Landstinget

Regiondirektören: ”Inte säkert att jag lyckas”

Publicerad

Det blev slutligen Hans Wiklund som fick tjänsten som regiondirektör i Västernorrland. Jobbet beskriver han som ett ansvarsuppdrag.

– Sedan förstår jag att det här är ett jättesvårt uppdrag. Jag kan göra i princip allting rätt, men det är inte säkert att jag lyckas ändå, säger Hans Wiklund.

När SVT når Hans Wiklund på fredagseftermiddagen är han på väg hem på cykeln.

– Det är ju ett otroligt ansvarsuppdrag att jobba med en organisaiton som har de här otroligt viktiga frågorna under sitt tak, en organisation som har cirka 7000 anställda och omsätter cirka 8 miljarder, säger Hans Wiklund, regiondirektör.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Svår ekonomi

Landstinget i Västernorrland har länge dragits med en svår ekonomi och fortsätter att göra det. Inte minst har uppseendeväckande avtal kring förra regiondirektören uppdagats.

– Ansvar är ju det starkaste ordet. Sedan inser jag att det här är ett jättesvårt uppdrag. Jag kan i princip göra allting rätt, men det är inte säkert att jag lyckas ändå. Jag har stor respekt för komplexiteten och utmaningarna i det här uppdraget.

130 000 kronor per månad

Just nu förs också en utredning om förmånliga avtal och höga lönenivåer bland landstingets tjänstemän. Själv får Hans Wiklund som regiondirektör ut 130 000 kronor per månad.

SVT: Vad motiverar en så hög lön?

– Ja, det kan man fråga sig. Det är en jättehög lön men samtidigt lägre än många andra regiondirektörers. Det här uppdraget är ett uppdrag med väldigt stort ansvar och det är ett väldigt exponerat jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet