Foto: Melker Blomberg / SVT

31-åringen åtalas för mord

Uppdaterad
Publicerad

Den 55-åriga kvinnan mördades när hon skulle slänga skräp vid återbruket i centrala Surahammar. Nu åtalas 31-åringen för mord.

Enligt åtalet fick kvinnan flera hugg med kniv eller annat eggvasst föremål mot huvudet, nacken, halsen, bålen, ansiktet, bröstryggen, händerna och armarna. Hon ska ha försökt freda sig men i ett tidigt skede föll hon omkull på marken.

Ett av huggen träffade halspulsåldern och kvinnan dog.

Kvinna dödad i Surahammar

Mordet skedde den 1 augusti.

Kvinnan och mannen hade ingen koppling till varandra – flera poliser har beskrivit det hela som ett vansinnesdåd.

Åklagaren håller pressträff

Orsaken till motivet framgår inte av stämningsansökan. Klockan 12 i dag håller åklagaren i målet, Carin Lantorp, presskonferens i polishuset.

Till rättegången har åklagaren kallat flera vittnen som både ska ha hört och blivit vittnen till dådet.

Flera personer är också kallade att vittna om 31-åringens aggressivitet den aktuella dagen, bland annat på arbetsplatsen.

Läste om mordet efteråt

Efter mordet flydde 31-åringen från platsen i sin bil. Vid den tekniska undersökningen fanns blod från kvinnan på 31-åringens bil, både på in- och utsidan. Även i 31-åringens hem hittades blodspår från kvinnan, bland annat på en strumpa som låg i tvättkorgen.

Någon timme efter mordet ska 31-åringen ha gått ut på nätet via sin mobiltelefon och läst artiklar om mordet. Det visar polisens analys av hans mobiltelefon.

Klockan 12.41 var han åter i sin bostad i Västerås, enligt åklagaren för att byta kläder.

Var knarkpåverkad

När han greps den 3 augusti var han narkotikapåverkad – så han åtalas också för ringa narkotikabrott.

Rättegången mot 31-åringen inleds den 5 december och fortsätter den 6, 12 och avslutas den 13 december med reservation för att ytterligare en dag kommer att behövas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna dödad i Surahammar

Mer i ämnet