37 500 västmanlänningar rekommenderas en fjärde dos covidvaccin – får brev hem

Publicerad

Seniorer i åldrar mellan 65 och 79 år och även personer med downs syndrom rekommenderas nu att ta en andra påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19. Cirka 37 000 västmanlänningar kommer att få brev hem med information.

– Äldre kommer inte upp i samma höga grad av antikroppar som yngre och de sjunker också snabbare. Därför är det här väldigt klokt, säger vaccinationsansvarig Mikael Sars.

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat att alla över 65 år ska erbjudas en fjärde dos covidvaccin. Även personer med vissa immunbristsjukdomar och personer med downs syndrom rekommenderas detta.  Fyra månader ska ha passerat sedan en tagit dos tre.

I Västmanland handlar det om cirka 17 000 extra vaccindoser som behöver kunna ges under april och maj månad och månaderna därefter mellan 4 000 och 5 000 doser.

Och enligt Mikael Sars är vaccinmottagningarna redo för detta.

– Vi vaccinsamordnare har sedan tidigare fått indikationerna att det varit på pång. Vaccinmottagningarna har börjat schemalägga för fler tider, både bokningsbara och drop-in, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet