Max åtta personer, även på sittplatsläktarna från och med tisdagen den 24 november. Foto: SVT

Länsstyrelsen i Västmanland: 8-regeln gäller även för sittande publik

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Västmanland har i samråd med smittskyddsläkaren fattat beslut om att regeringens regel om åtta personer i publiken ska gälla även för sittande publik. Beslutet träder i kraft tisdagen den 24 november, samtidigt som regeringens beslut.

Länsstyrelsens beslut gäller även för restauranger och andra serveringsställen när de anordnar evenemang som räknas som offentliga tillställningar, till exempel en konsert eller en teaterföreställning skriver Länsstyrelsen Västmanland i ett pressmeddelande.

– Vi är medvetna och beklagar att detta nödvändiga beslut kommer att innebära konsekvenser för många verksamhetsutövare. Därför har vi lyft och betonat behovet av fortsatta och nya stöd till de branscher och verksamheter som drabbas hårt av beslutet samt vikten av meningsfull sysselsättning för äldre ungdomar, säger Minoo Akhtarzand.

Risk för otydlighet

Det finns en risk att både allmänheten och arrangörer tycker att det blir otydligt med olika regler i olika delar av landet. Därför fattar nu Länsstyrelsen i Västmanland och alla övriga länsstyrelser likadana beslut i hela landet.

– Smittspridningen fortsätter att öka i hela Sverige och läget är allvarligt. I Västmanland har antalet covid-patienter ökat med femtio procent bara sedan förra veckan. För att mildra konsekvenserna av den ökade smittspridningen och därmed rädda hälsa och liv är det tyvärr nödvändigt att ytterligare begränsa antalet personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, säger landshövding Minoo Akhtarzand.

Begravningar är undantaget

Taket vid begravningar ska precis som regeringen beslutat vara 20 personer istället för åtta. Det förutsätter dock, som i alla sammanhang, att det finns möjlighet att hålla avstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet