Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Låga grundvattennivåer och ett ovanligt högt vattenanvändande har gjort att Mälarenergi utfärdat bevattningsförbud i Skästa. Foto: Mälarenergi/SVT

Akut vattenbrist i villaområde utanför Västerås: ”Vattnet räcker inte till att fylla pooler med”

Uppdaterad
Publicerad

Det är akut vattenbrist i Skästa utanför Västerås. Detta efter att vattenförbrukningen i området steg med 400 procent i maj.

Villorna i Skästa hage får vatten via tre grundvattenbrunnar. Dessa brunnar blev i maj så pass hårt belastade att så kallat relikt grundvatten, alltså saltvatten, sipprat in i en av brunnarna. För att stävja vattenbristen har Mälarenergi under perioden 15 till 30 maj kört 54 tankbilar till området.

– Vi har beslutat att förse området med dricksvatten från Mälaren. Att köra så hela sommaren är inte hållbart, vare sig ur ekonomisk eller miljömässig synvinkel, säger Ann-Charlotte Duvkär, vd Mälarenergi Vatten.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Bevattningsförbud

Det råder också bevattningsförbud. Men Mälarenergi är oroliga eftersom vattenförbrukningen inte trappas ner i tillräcklig takt. Det har hållits informationsträffar och skickats ut mail till boende men om förbrukningen fortsätter att dra iväg kan andra åtgärder sättas in.

– Eftersom vattenförbrukningen varierar mellan olika fastigheter, kan en möjlig åtgärd vara att ta direkt kontakt med dem som förbrukar mest. En annan är att boende istället får hämta vatten i dunk, säger Ann-Charlotte Duvkär.

Så gör du för att ha en hållbar vattenanvändning:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ann-Charlotte Duvkär, vd Mälarenergi Vatten, om vikten av hållbar vattenanvändning och sina bästa tips. Foto: SVT/TT

Vad innebär bevattningsförbud?

Det innebär att vattnet bara får användas för grundläggande hushållsbehov som personlig hygien, mat och dryck.

Det är förbjudet att vattna med vattenspridare. Stationära pooler får inte fyllas med dricksvatten.

Att vattna några plantor med vattenkanna är okej – gärna med regnvatten eller återanvänt hushållsvatten.

Källa: Mälarenergi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet