Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ann-Charlotte Duvkär, vd Mälarenergi Vatten, om vikten av hållbar vattenanvändning och sina bästa tips. Foto: SVT/TT

Tre frågor om: Hållbar vattenanvändning

Uppdaterad
Publicerad

Är det läge att köra igång vattenspridaren? Även om grundvattennivåerna ser bra ut på de flesta håll kan det vara läge att hålla igen.

I Sverige används i genomsnitt 140 liter vatten per person om dagen. När pooler fylls samtidigt som planteringar vattnas blir belastningen hög på vattensystemen. Ett sätt att underlätta för vattenverken är att ha en hållbar vattenanvändning.

I klippet får du höra hur du gör för att ha en hållbar vattenanvändning.

Grundvatten finns nästan överallt under markytan, till exempel i jordlager eller i sprickor i berggrunden och brukar delas in i små och stora grundvattenmagasin.

De stora grundvattenmagasinen är ofta rullstensåsar, där mycket vatten samlas. De reagerar långsamt på vädrets växlingar, som torka.

De små grundvattenmagasinen finns exempelvis i moränmark eller urberg. De kan snabbt torka ut om uttaget av vatten är stort och det inte kommer nederbörd.

De stora magasinen är, relativt sett, inte så många. Men nästan hälften av Sveriges befolkning får kommunalt vatten därifrån.

De små magasinen används av enstaka kommuner, men framför allt i enskilda brunnar. Cirka en miljon svenskar får vatten till sitt permanentboende från egen brunn.

Lite mer än hälften av befolkningen får kommunalt vatten från sjöar eller vattendrag, inte från grundvattnet. Dessa kommuner kan ändå behöva bevattningsförbud, för att ledningssystemet inte klarar en väldigt hög förbrukning.

Källa: Sveriges geologiska undersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet