Alla anställda på Volvo i Köping permitteras

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen beslutades det att produktionen på alla Volvos fabriker i Sverige stoppas från och med nästa vecka. Det innebär att samtliga anställda hos fordonstillverkaren permitteras.

– Jag tror våra anställda förstår allvaret i situationen. Från och med torsdag kommer vi vara hemma, säger Thomas Bäckman, platschef för Volvo Köping.

Tidigare i veckan meddelande Volvo Lastvagnar att fabriken i Tuve stängs under drygt två veckor. Nu kommer beskedet att samtliga AB Volvos fabriker i Sverige stoppas helt från och med nästa vecka. Ungefär 1 500 personer kommer permitteras

Enligt Thomas Bäckman, platschef på fabriken i Köping, är läget allvarligt och det är omöjligt att veta när produktionen kan dra igång igen.

Coronaviruset i Västmanland

– Det är flera aspekter. Våra monteringsfabriker i Europa har stängt och därför kan vi inte utföra vårt jobb som leverantör, säger han.

Hur känns det?

– Det känns helt okej givet omständigheterna. Vi är glada att vi hittat en lösning för att behålla kompetensen och säkra en bra uppstart.

Totalt jobbar drygt 1 100 IF Metallare på fabriken i Köping. Avtalet mellan fack och arbetsgivare skrevs på under förmiddagen på fredagen.

– Det har gått så otroligt snabbt det här. Det är ett jättejobbigt läge vi är i. Frånvaron ökar och sen har man stängt ner hela Europa. Så vi hade inget annat val, säger Leif Eriksson, IF Metalls klubbordförande på Volvo i Köping och fortsätter:

– Det bra med det här avtalet är att vi räddar jobben och minskar smittorisken, säger Leif Eriksson, IF Metalls klubbordförande på Volvo i Köping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet