Per Karlsson på mottagningsenheten i Västerås menar att många personer från utlandet blir strandsatta i Sverige med anledning av coronapandemin. Foto: Caroline Slotte/SVT

Allt färre söker asyl i Västmanland under coronapandemin – beror på stängda gränser

Uppdaterad
Publicerad

För många är 2015 ett år som sent kommer glömmas. Det var då flyktingkrisen i Europa inträffade och under årsskiftet 2015/2016 bodde det som mest 6000 asylsökande i Västmanland.

Nu efter flyktingkrisen är det färre asylsökande då många länders gränser fortfarande är stängda. Det menar Per Karlsson som är enhetschef på migrationsverkets mottagningsenhet i Västerås.  

Även coronaviruset är en bidragande orsak till att färre personer söker asyl och det är något man märker av i Västmanland. 

Coronaviruset i Västmanland

– Vi knappt några asylsökande och nu med corona innebär det att de asylsökande måste klara sig själv mer, berättar Per Karlsson. 

Vidare menar han att migrationsverket i Västerås har beredskap ifall asylsökade kommer till länet. 

Det blev allt svårare att ordna bostad till alla

När det gäller flyktingkrisen 2015 var migrationsverket inte beredd på att det skulle komma så många som det gjorde. 

— Vi kunde inte ana det och att människor skulle vandra genom Europa på det sättet. Det kunde vi inte föreställa oss, säger han-

Många boenden var överfyllda och desto längre tid krisförloppet pågick desto svårare fick migrationsverket att ordna boende till alla. Per Karlsson betonar dock att alla som kom till Västmanland fick tak över huvudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet