Foto: Caroline Slotte/SVT

Allt vanligare att hemestra – gynnar lokala näringslivet

Uppdaterad
Publicerad

En ökande trend är att semestra i närområde och det finns många smultronställen i länet att upptäcka. Förutom att det är bra för plånboken och det lokala näringslivet, är det också bra för miljön att semestra på hemmaplan.

Ett av de besöksmål i Västerås som märkt av den nya trenden är Kungsbyns Djurpark. Sommarens väder i kombination med lojala besökare är orsaker till att besökssiffrorna ökat jämfört med tidigare år. Även Vallby Friluftsmuseum har haft fler besökare än förra sommaren. 

– Det har varit en lokal marknad i sommar. Många besökare från Västerås, Enköping och Bålsta, säger Henrik Ludvigsson, en av ägarna av Kungsbyns Djurpark. 

Besöksmålen är reseanledningar tillsammans med alla människor

Domkyrkan, Kokpunkten, Summer Meet och Cityfestivalen. Det är några besöksmål och händelser som gör Västerås till en attraktiv stad, ur ett turist perspektiv, menar Pernilla Törngren på Västerås Tourist center. 

–Besöksmålen är reseanledningar tillsammans med människorna som bor här. De är ambassadörer för staden och gör att fler reser hit, när de pratar gott om Västerås, säger Pernilla Törngren.

Hör mer i klippet ovan om den ökande trenden med att semestra i närområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.