Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vet inte var jag hade varit utan tennisen” – hör hur idrott blev nyckeln till Anas och Minas integration i Sverige. Foto: Adam Danielsson/SVT

Tennis hjälpte asylsökande Anas och Mina att integreras i Norberg

Uppdaterad
Publicerad

Anas och Mina flyttade till Norberg 2019 och började spela tennis. Nu är syskonen från Syrien tränare i tennisklubben.

– Sport är ett jättebra sätt att etablera sig i en ny miljö, säger Mina Alhalbouni.

Syskonen från Syrien kom till Sverige för åtta år sedan. De bodde flera år i värmländska Sunne, men blev 2019 flyttade av Migrationsverket till Norberg.

– Jag lämnade många vänner i Värmland. Jag gick hem och grät varje dag. Det var så jobbigt för mig, säger 18-åriga Mina Alhalbouni.

Direkt letade deras föräldrar efter nya aktiviteter för barnen. Det första som var tillgängligt på sommaren var gratis tennisskola.

– Jag tänkte inte att jag skulle spela tennis, men när jag började var det roligt, säger 19-åriga Anas Alhalbouni.

Efter en tid i klubben fick syskonen chansen att bli tränare. Nu leder de flera av klubbens barn- och ungdomsgrupper.

– När man spelar tennis känns det bättre. Det känns som en ny möjlighet – att livet kanske går vidare. Man träffar andra människor och kan få nya vänner, säger Mina.

Svårt att hitta ledare

Ungefär hälften av klubbens medlemmar är nyanlända. Under åren har flera utbildats vidare till ledare och detta har haft stor betydelse för klubbens verksamhet.

– Helt avgörande. Vi hade överhuvudtaget inte haft någon juniorverksamhet utan dem. Vi har inte kunnat hitta tränare som inte varit nyanlända, säger Malte Wahlbeck, ordförande i Norbergs tennisklubb.

”Jag vet inte var jag hade varit utan tennisen” – SVT har täffat Anas och Minas under ett av deras träningspass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.