Medan vissa västeråsare ännu inte fått sina röstkort har andra fått dubbla. Foto: tittarbild/SVT

”Bara” 1500 röstkort till folkomröstningen om Västerås flygplats försenades – samtidigt fick vissa dubbla

Uppdaterad
Publicerad

Av de 12 000 röstkort som först befarades att bli försenade blev det till slut ”bara” 1500 som inte kunde delas ut i tid. Samtidigt har dubbla röstkort gått ut till vissa adresser, enligt uppgifter till SVT.

I veckan meddelade Västerås stad att cirka 10 procent av röstkorten inför folkomröstningen om Västerås flygplats var försenade från tryckeriet. Cirka 12 000 röstkort skulle troligen inte hinna delas ut innan förtidsröstningen startade lördagen den 6 mars.

Tack vare extraarbete och övertid från postens sida hade man dock vid fredagens slut fått ut alla utom 1500 röstkort. De kommer att delas ut under måndagen, berättar Västerås stads valsamordnare Mikael Stenås.

Framtiden för Västerås flygplats

– Det innebär att omkring 98,8 procent av alla fick ut sina röstkort i tid. Det är tråkigt om det här ställt till det för någon, men nu finns 13 dagar kvar att förtidsrösta på.

Uppgifterna om att vissa västeråsare samtidigt fått dubbla röstkort hem i brevlådan är dock nya för honom.

– Det innebär ju inte att man kommer att kunna rösta två gånger. Försöker man med det ogiltigförklaras båda rösterna.

– Det får ju följas upp i efterhand hur allt fungerat men man får tänka på att det trots allt varit ganska korta ledtider för tryckeriet till exempel, säger han.

Vilka får delta i omröstningen?

Att rösta är valfritt men följande har rösträtt:

  • Fyller 18 år senast på folkomröstningsdagen den 21 mars 2021
  • Är svensk medborgare och folkbokförd i Västerås
  • Är medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och folkbokförd i Västerås
  • Är medborgare i något annat land eller statslös, och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före folkomröstningen, samt folkbokförd i Västerås

Källa: Västerås stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtiden för Västerås flygplats

Mer i ämnet